Serena Williams, amb rotunditat i sense filtres, no vol retocs a les seves fotos

La campiona de tenis ocupa la portada del Harper's Bazaar i reivindica el dret de les dones a "ser elles mateixes"
Serena Williams, amb rotunditat i sense filtres, no vol retocs a les seves fotos

Serena Williams, amb rotunditat i sense filtres, no vol retocs a les seves fotos

La campiona de tenis ocupa la portada del Harper's Bazaar i reivindica el dret de les dones a "ser elles mateixes"
Actualitzat
TEMA:
Mitjans de comunicació
Serena Williams a la portada del Harper's Bazaar, sense retocs (Harper's Bazaar)

La campiona de tenis mundial, Serena Williams, apareix a la portada de l'edició nord-americana del Harper's Bazaar, amb tota la rotunditat de la seva presència i sense cap retoc de Photoshop.

Serena Williams parla de l'incident que va protagonitzar a la final del US Open del 2018, després de perdre davant de Naomi Osaka. Serena es "despulla" en un relat en primera persona sobre les reflexions que ha fet des d'aleshores. Williams denuncia que les dones hagin de respondre a uns determinats criteris o estereotips, i reivindica el dret a ser com són. 

Les fotografies en què apareix a la revista, en les quals ha rebutjat qualsevol retoc i Photoshop, Serena Williams es mostra tal qual és, amb tota la seva força i rotunditat física, acompanyant les seves paraules igualment rotundes i franques.
 

 

Multa per abús verbal 

La tenista va ser sancionada amb una multa de 17.000 dòlars (14.600 euros) per 3 infraccions del reglament durant la final del US Open de l'any passat. Una de les multes, de 10.000 dòlars, va ser per encarar-se amb l'àrbitre, a qui va acusar de "lladre", "mentider" i "masclista". La premsa va ser molt dura. La van acusar de "muntar un circ" i de tenir una actitud "descontrolada".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"I've been called every name in the book. I've been shamed because of my body shape. I've been paid unequally because of my sex. I've been penalized a game in the final of a Major because I expressed my opinion or grunted too loudly...And these are only the things that are seen by the public. In short, it's never been easy. But then I think of the next girl who is going to come along who looks like me, and I hope, ‘Maybe, just maybe, my voice will help her.'" @SerenaWilliams goes unretouched on our August 2019 issue and gets candid in a personal essay on BAZAAR.com. Link in bio Photography by @alexilubomirski Styling by @menamorado Hair by @vernonfrancois Makeup by @tyronmachhausen #SerenaWilliams wears @ralphlauren, @bulgariofficial and @louboutinworld

A post shared by Harper's BAZAAR (@harpersbazaarus) on

 

"M'han dit de tot, M'han avergonyit per la forma del meu cos, m'han pagat diferentment pel meu sexe. I l'àrbitre em va penalitzar a la final perquè vaig donar la meva opinió, vaig cridar massa fort... i aquestes són les coses que ha vist el públic. En resum, mai no ha estat fàcil, però després penso en la pròxima noia que vindrà, que s'assemblarà a mi, i dic: 'Potser, només potser, la meva veu l'ajudi'."

L'incident la va portar a fer una profunda reflexió i a escriure una carta a la seva contrincant, Naomi Osaka, per reconciliar-se.

"Ho he pogut fer millor? He fet malament aixecant-me? Per què quan les dones s'apassionen es diu que són emocionals, boges o irracionals, però quan són homes se'ls considera apassionats i forts?"

La seva reflexió va més enllà i es planteja la situació de les dones i el dret a ser elles mateixes:

"Aquest incident, encara que insuportable per nosaltres, és un exemple de com es tracta milers de dones. No se'ns permet tenir emocions, no se'ns permet ser apassionades. Se'ns diu que ens asseguem i estem tranquil·les i, francament, no és una cosa amb què estigui d'acord. És vergonyós que la nostra societat penalitzi les dones per ser elles mateixes."

 Serena Williams ha decidit que no callarà.

"Des que era petita, he sentit la necessitat d'expressar la meva opinió i ser escoltada. (...) Criant-me com la més jove de cinc noies, vaig saber que havia de lluitar per tot el que volia. I mai no deixaré de cridar contra la injustícia."

 

 

"Finalment, la meva filla és la raó per la qual faig servir la meva veu, per la qual cosa vaig tornar a agafar una raqueta. (...) Es tracta d'aixecar-vos quan estigueu caient, espolsar-vos i demanar: 'És el millor que teniu?'"

 

No al Photoshop

Serena Williams no és l'única que reivindica mostrar-se tal com és. Són moltes les celebritats que han denunciat retocs excessius en les portades de les revistes.

L'actiu britànica Kate Winslet va denuncair la portada del CQ Magazine del febrer del 2003 perquè li van aprimar les cames: 

"El retoc és excessiu. No soc així i, el que és més important, no vull que se'm vegi així. Heu reduït la mida de les meves cames aproximadament d'un terç. Em sembla molt bé la forma amb què es van fer."

També la cantant Lady Gaga, quan va ser nomenada "Dona de l'any" del 2013, va deixar clara la seva desaprovació dels retocs que li van fer a la foto de portada de la revista Glamour's.

"La meva pell semblava massa perfecta. Els meus cabells massa suaus. (...) Jo no soc així quan em desperto al matí."

"Està bé escriure sobre el canvi en les vostres revistes, però el que vull veure és el canvi en les portades. [...] Quan canvien les portades, llavors la cultura canvia."

A Espanya, l'actriu Inma Cuesta també va denunciar el seu cas el 2015, quan va aparèixer a la portada de la revista dominical d'"El Periódico". Així ho denunciava al seu compte d'Instagram.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Verte y no reconocerte, descubrir que tu imagen está en manos de personas que tienen un sentido de la belleza absolutamente irreal. Imagino que era necesario resaltar el azul cobalto del vestido, quitar algunos pliegues del mismo y subir los niveles de luz para hacer brillar más mi piel, pero no entiendo la necesidad de retocar mi cuerpo hasta dejarme casi en la mitad de lo que soy, alisar mi piel y alargar mi cuello hasta convertirme casi en una muñeca sin expresión. No es la primera vez que pasa, pero esto sobrepasa los límites de la realidad y me avergüenza. La foto de la derecha fue sacada con mi móvil directamente del ordenador en la sesión de fotos, yo al completo, sin trampa ni cartón, Inma entera, la de al lado es una invención, es eso que se supone que debería ser... los "cánones" de belleza que "deberíamos" seguir, no me acompleja, no lo entiendo como una señal de lo que lo debería ser, sencillamente me indigna como mujer y me hace reflexionar muy seriamente hacía dónde vamos y reivindicar con fuerza la necesidad de decidir y defender lo que somos, lo que queremos ser independientemente de modas, estereotipos o cánones de belleza.

A post shared by Inma Cuesta (@inmakum) on

 

Tots aquests casos estan creant un precendent que, de mica en mica, està fent canviar la percepció i el paper de les dones.

 

 

 

ARXIVAT A:
Mitjans de comunicació
Anar al contingut