Belgrad

Sèrbia "lluitarà" per recuperar Kosovo, que qualifica de "fals estat"

Tal com es preveia, Rússia i Sèrbia han reaccionat immediatament a la declaració d'independència de Kosovo. I ho han fet per advertir que no reconeixen el nou estat, que la declaració d'independència és il·legal i per instar la comunitat internacional a fer marxa enrere en el seu suport a les autoritats de Pristina. Mentrestant, Rússia ha demanat una reunió extraordinària del Consell de Seguretat, i a Sèrbia tant el primer ministre com el president del país han comparegut davant els ciutadans per assegurar que lluitaran per recuperar Kosovo.

Actualitzat

Rússia ha tornat a insistir que s'oposa fermament a la independència de Kosovo i ja ha demanat una reunió urgent del Consell de Seguretat de l'ONU per aquest mateix diumenge. El govern de Moscou ha amenaçat en diverses ocasions amb fer servir el dret de veto en cas que es debatés al Consell de Seguretat un estatut que preveiés la independència de Kosovo sense l'aprovació de Belgrad.

La portaveu de la missió russa davant les Nacions Unides ha alertat del "perill d'una escalada de tensió i violència interètnica en aquesta regió i d'un nou conflicte als Balcans". Rússia considera que la independència unilateral de Kosovo "viola la sobirania de Sèrbia, la carta fundacional de l'ONU, la resolució 1244, els principis de l'acta final d'Hèlsinki, el marc constitucional kosovar i els acords d'alt nivell al Grup de Contacte".

"Sèrbia lluitarà per recuperar Kosovo"

De la seva banda, Sèrbia ha reaccionat a través del seu president, Boris Tadic. "Sèrbia no reconeixerà mai la independència de Kosovo", ha dit Tadic, que ha acusat els Estats Units d'haver imposat els seus interessos en aquella província i la UE d'haver "abaixat el cap" davant dels nord-americans.

"Avui s'ha proclamat el fals estat de Kosovo a la regió sèrbia sota control militar de l'OTAN", ha dit Tadic en roda de premsa des de Belgrad, per afegir que "Kosovo serà sempre part de Sèrbia" i que el seu país "lluitarà sense l'ús de la força" per recuperar-la.

També ha parlat el primer ministre, Vojislav Kostunica, que ha dit que lluitaran "per recuperar Kosovo", però que ho faran sense violència.

Anar al contingut