Barcelona

Sequera: el govern aprova avui més restriccions a les àrees de Barcelona i Girona

Donarà llum verda a la nova fase de preemergència al sistema Ter-Llobregat, que entrarà en vigor els pròxims dies

RedaccióActualitzat

--Informació actualitzada en aquest enllaç--

 

Amb els embassaments de les conques internes plens només en un 19%, aquesta és la pitjor sequera des que es van començar a recollir dades ara fa poc més d'un segle. 

I, de moment, no es preveuen pluges a mitjà termini. De manera que, si els pitjors pronòstics es compleixen, les restriccions d'aigua aniran a més. 

En aquesta línia, el govern compareix en directe per donar llum verda a la nova fase de preemergència per al sistema Ter-Llobregat, del qual beuen les àrees de Barcelona i Girona, on es concentra la major part de la població de Catalunya.

La seva entrada en vigor no serà fins als pròxims dies

Es tracta d'una fase que permetrà endarrerir unes setmanes l'entrada a la fase més restrictiva, la d'emergència, on el govern preveu arribar a finals de desembre.  


Què implicarà la fase de preemergència? 

Per ara no s'han donat xifres concretes, però les restriccions seran un estadi intermedi entre la fase d'excepcionalitat i la d'emergència. Repassem quines restriccions implica cadascuna:

A l'excepcionalitat, les àrees de Barcelona i Girona van entrar-hi al març. Suposa un consum màxim diari per habitant de 230 litres, a més d'altres restriccions com: 

  • Reducció del reg agrícola en un 40% o substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades.
     
  • Reducció del 15% dels consums industrials d'aigua.
     
  • Reducció del consum d'aigua per a usos recreatius (15% en usos urbans i 50% en reg).
     
  • Prohibició de regar zones verdes i jardins públics o privats (excepte el reg de supervivència d'arbres o plantes, amb regadora o gota a gota).
     
  • Prohibició de regar la gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d'esport, o aquell reg que es faci reutilitzant aigua de pluja o de depuradora.
     
  • Prohibició de netejar carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.
     
  • S'estableixen limitacions per omplir i reomplir piscines.

 

A la fase d'emergència ja hi han entrat una quarantena de municipis, la majoria de l'Alt Empordà. El consum màxim diari per habitant és de 200 litres, a més restriccions més severes:

  • Supressió del reg agrícola (es pot autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos).
     
  • Reducció del 25% dels consums industrials d'aigua.
     
  • Reducció del consum d'aigua en els usos recreatius (25% en usos urbans i supressió total del reg).
     
  • Prohibició de regar zones verdes i jardins públics i privats.
     
  • Prohibició total d'omplir fonts ornamentals, llacs artificials i piscines d'aigua dolça.
     
  • Prohibició de netejar vehicles, excepte en establiments de neteja específics.
     
  • Les administracions locals, a través dels seus plans d'emergència, poden establir limitacions i prohibicions addicionals a l'ús de l'aigua en instal·lacions esportives, públiques i privades, i en espais lúdics.
El campanar de l'església de Sant Romà de Sau, totalment descobert, pel baix nivell d'aigua del pantà (Jordi Borràs/ACN)

L'àrea metropolitana, per sota del consum en fase d'emergència

Actualment, el consum mitjà de l'àrea metropolitana és de 170 litres per persona i dia. Per tant, encara està per sota dels 200 litres de l'escenari d'emergència per sequera.

En aquestes xifres s'hi ha d'incloure l'ús de les indústries, els comerços i els serveis municipals. Sense tenir en compte aquests usos, l'ACA convida que, en l'àmbit domèstic, el consum de l'aigua es redueixi fins als 90 litres per persona i dia. 


Mesures d'estalvi d'aigua 

I què es farà per estalviar aigua? D'entrada, es descarten els talls en el subministrament, però una de les mesures que es contempla és reduir-ne la pressió a l'aixeta.

D'altra banda, coincidint amb l'entrada en vigor de la fase d'emergència a finals d'any, el govern valora deixar de donar llicències per a activitats de nova creació que consumeixen molta aigua, com places hoteleres, granges, centres de dades, indústries químiques, papereres o metal·lúrgiques. 

ARXIVAT A:
Sequera
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut