Els ramaders del Moianès han de comprar aigua i menjar per mantenir el bestiar
La falta de pluja ha fet que el farratge no hagi crescut i s'ha encarit molt poder alimentar el bestiar (CCMA)

Sequera al Moianès: "Ens hem de finançar perquè les vaques mengin. És insostenible"

La falta de pluja perjudica molt una comarca que té la ramaderia extensiva com una de les activitats principals

Núria BacarditActualitzat

"Diuen que una sequera així no es veia des del 1942. Al Moianès ha plogut encara menys que a les comarques veïnes". Ho explica Just Serra, ramader d'una comarca que es dedica, en part, a la ramaderia extensiva.

Les vaques pràcticament no han pasturat en tot l'any, perquè als camps el farratge no ha crescut per falta de pluja. I això vol dir que n'han hagut de comprar.

"El farratge ha pujat molt de preu i ens hem de finançar no per produir més, sinó perquè les vaques mengin. És insostenible", diu el Josep de la granja Vall-Llosana, a Castellterçol, que també ha de portar una cisterna setmanal amb 12.000 litres d'aigua per abeurar un dels seus ramats. S'abastia d'un pou que s'ha assecat.

Cisternes d'aigua diàries a causa dels pous eixuts

De fet, gran part del Moianès s'alimenta de captacions subterrànies, de pous, que estan a nivells molt baixos. Granera ja fa gairebé dos anys que necessita cisternes d'aigua per omplir el dipòsit municipal i no és l'únic.

"Des del juliol no han parat de venir camions cisterna cada dia. Ara tres cops, però hem tingut pics de vuit cisternes diàries. Ja portem gastats 300.000 euros, finançats en part per l'Agència Catalana de l'Aigua i la Diputació", explica l'alcalde de Castellcir, Eduard Guiteras.

Està amoïnat perquè veu que no hi ha solució a curt termini per abastir el poble, de 800 habitants i amb dues potents indústries alimentàries a les quals ja han hagut de reduir dràsticament l'aportació d'aigua.

L'embassament de Castellcir està en mínims i l'aigua no té prou qualitat
L'embassament de Castellcir està en mínims i l'aigua no té prou qualitat (CCMA)

Tenen un embassament de reserva que també està a nivells mínims i la poca aigua que hi queda no té prou qualitat. Estan pendents que els construeixin una estació potabilitzadora.

I mentre busquen alternatives a la comarca per obtenir aigua, esperen el que ja sembla un miracle: que plogui i durant dies.

Pots veure la situació per la sequera al Moianès en aquest vídeo:

 

ARXIVAT A:
SequeraRamaderiaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut