Separacions o "baby boom", què vindrà després del confinament?

Una de les possibles conseqüències del confinament podria ser la demanda de divorcis, però els experts no ho tenen clar, ja que creuen que hi interferiran factors com l'angoixa i la crisi econòmica

Agustí FornéActualitzat

Després de les vacances d'estiu solen haver-hi més separacions per culpa de la convivència de la parella. És l'anomenat "fenomen setembre", i psicòlegs i advocats el coneixen bé. Què passarà, doncs, després de tantes setmanes de confinament per la Covid-19? 

Es pot pensar que la demanda de divorcis anirà a l'alça. Però no està tan clar. De moment, ja hi ha despatxos d'advocats que tenen un nombre considerable de consultes per problemes greus de convivència. 

Ester Costa, advocada del Col·lectiu Ronda, creu que hi pot haver un augment, però que vindrà condicionat per la crisi econòmica:

"Creiem que sí que hi pot haver un augment de les sol·licituds de separació i divorci quan finalitzi aquest període, però que pot quedar frenat per l'impacte de la crisi econòmica, una mica en la línia del que ja va passar en la crisi del 2007-2008".

És a dir, si la crisi econòmica és llarga i dura, no preveuen gaires separacions. Si és curta, sí.

Però els psicoterapeutes no ho tenen tan clar. A l'estiu, hi ha un ambient més relaxat i de benestar i, ara, en canvi, s'hi ha introduït la variable de l'angoixa. El terapeuta de parella Xavier Conesa creu que la por "enforteix els vincles afectius".

"És molt provable que tinguem una sorpresa i, contra tot pronòstic, no hi hagi un increment de separacions".

Un altre mite: del coronavirus probablement en sortirà un "baby boom". Doncs, segons Conesa, potser no:

"No hi ha especialment molta vida sexual en aquesta etapa tan crítica, perquè s'instal·la l'angoixa. I l'angoixa i la libido, inicialment, són incompatibles."

 

Diuen els experts que el coronavirus és una oportunitat per potenciar el contacte afectiu, però també el físic. Doncs bé, la Covid-19 no hauria de ser excusa per deixar de practicar el sexe. 

Des del Servei d'Andrologia de la Fundació Puigvert, l'experta en salut reproductiva i sexual de la parella Mònica Gonzalez considera que, més enllà de consideracions morals, és arriscat practicar sexe si no és amb la parella habitual o amb qui estàs confinat.

"No podem practicar sexe amb algú que no tenim a casa. Amb la qual cosa, les relacions que són esporàdiques o que no són monògames és compliquen perquè, teòricament, hem de ser tots a casa."

I respecte les precaucions durant el confinament, el director del Servei Andrologia, Eduard Ruiz, recomana seguir les mateixes "que fem d'una manera natural quan estem amb les nostres parelles". 

Actualment, l'únic referent de desconfinament el trobem a la Xina i allà han augmentat les demandes de divorcis. Per saber si hi ha hagut un babyboom, haurem d'esperar.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut