Monòlit en record de les víctimes de l'accident de Germanwings
Monòlit en record de les víctimes de l'accident de Germanwings

Sentència trencadora contra la Seguretat Social per una pensió de viudetat

La dona, que va perdre la parella a la tragèdia de Germanwings, ha guanyat sense estar casada ni constar oficialment com a parella de fet

Helena RodríguezActualitzat

Sentència trencadora a favor de la pensió de viudetat per a una dona que no estava casada ni constava oficialment com a parella de fet. La dona, Maria Àngels, va perdre la parella a l'accident de Germanwings i ha guanyat el cas a la Seguretat Social. El jutge força la sentència del Tribunal Constitucional que va esmenar el Dret Civil català i li concedeix la pensió.

Maria Àngels, ha pogut acreditar deu anys de convivència, una hipoteca conjunta, una filla i l'abandó de la feina per poder cuidar la nena. Amb això, fins al 2014, n'hi havia prou per cobrar la pensió de viudetat a Catalunya. Però, des de fa tres anys, el Tribunal Constitucional va esmenar el Dret Civil català i cal, també, estar inscrit en el Registre de Parelles de Fet o bé passar pel notari com a mínim dos anys abans de la defunció.

La reforma va agafar de ple la Maria, que va perdre la seva parella quan ja era obligatori estar-hi inscrit. Però el seu advocat argumenta que és impossible portar dos anys inscrit fins que no han transcorregut els dos primers anys de la reforma.

Però el jutge encara ha anat més enllà. Primer, retreu al Ministeri de Treball que no informés el ciutadà d'aquest nou requisit. I, en segon lloc, constata que la Generalitat ha trigat tres anys a crear el Registre de Parelles de Fet.

Fa només dos mesos que ha entrat en funcionament. I, per això, diu el jutge que a la Maria se li han negat dos drets constitucionals: el de seguretat jurídica i el d'igualtat davant la llei.

Però, en aquest pols amb el Constitucional, el jutge encara tiba més la corda i diu que aplicar la norma sense deixar dos anys de coll també implicaria una discriminació indirecta per raó de sexe, perquè la majoria de beneficiaris de la pensió de viudetat son dones: 9 de cada 10.

Una estadística que recull la sentència i que el jutge atribueix "a l'atàvica discriminació ocupacional i salarial per raó de sexe que perviu a la nostra societat". I conclou que els òrgans judicials no poden agreujar aquest "negatiu impacte de gènere".

És per tot això --i per haver acreditat la convivència marital-- que reconeix a la Maria el dret a cobrar la pensió. La Seguretat Social, la principal perjudicada, ja ha recorregut la sentència.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut