Igualada

Sentència pionera que contradiu el Suprem: es poden recuperar les despeses hipotecàries

El jutge s'agafa a la jurisprudència europea per argumentar que si la clàusula és abusiva també ho són totes les conseqüències

Anna FarreroActualitzat

Un jutjat d'Igualada reconeix a un client del BBVA el dret a recuperar els diners pagats per totes les despeses de constitució d'una hipoteca, incloent-hi l'impost d'actes jurídics documentats.

Aquest punt és especialment rellevant, perquè és la primera sentència que així ho especifica, després que una sentència del Tribunal Suprem d'ara fa uns mesos dictaminés que l'impost l'havia de pagar el client.

El jutge argumenta que, segons la jurisprudència europea, si la clàusula és abusiva, també ho són totes les conseqüències que comporta.

"Sobre la jurisprudència del TJUE, la sentència de 14 de març de 2013, assumpte C-415/11, sense declarar-ho de forma expressa, donava a entendre que una clàusula que preveia el venciment anticipat per falta de pagament d'algun dels terminis, sense ser abusiva per se, podia considerar-se com a tal atenent a les circumstàncies del cas."
 

 

Per tant, segons la sentència, el demandant recuperarà 5.534 euros, dels quals 4.632,86 corresponen a l'impost sobre actes jurídics documentats, un 80% del total. 180,53, a la inscripció al Registre de la Propietat, i 721 als drets de notari.

Notícia relacionada: El Suprem dona la raó a la banca: les hipoteques amb IRPH no són abusives

L'advocat que ha defensat l'afectat per la clàusula abusiva considera que aquesta sentència torna a obrir la porta a les reclamacions per despeses de constitució de la hipoteca, que alguns havien donat per tancada. També subratlla que hi haurà més sentències en aquest mateix sentit.

De tota manera, és una sentència en primera instància, i el banc la pot recórrer.

ARXIVAT A:
HipotequesEconomia de butxaca
Anar al contingut