Un activista fa onejar la bandera LGTBI davant el Tribunal Suprem dels EUA (REUTERS/Tom Brenner)

Sentència històrica als EUA pels drets LGTBI, amb el suport de dos jutges conservadors

El Tribunal Suprem reconeix que no es pot acomiadar ningú per raons de sexe i que això inclou qualsevol orientació sexual LGTBI

Judith Casaprima SaguésActualitzat

 

 

La comunitat LGTBI dels Estats Units celebra la històrica decisió del Tribunal Suprem de protegir els seus drets laborals. En una sentència, que ha sorprès pel caràcter majoritàriament conservador del Tribunal, els jutges deixen clar que no es pot acomiadar algú per raons de sexe i que això inclou qualsevol orientació sexual.

El plet fins aconseguir aquesta sentència ha durat més de 10 anys (REUTERS/Bryan Smith)

Gregory Antollino, l'advocat d'un dels demandants que ha mort durant els anys de procés, assegura que aquesta sentència farà canviar la història i que ara cal que s'apliqui a tots els estats. Només 28 estats dels Estats Units comptaven amb mesures integrals contra la discriminació laboral de gais i lesbianes.

"Serà un catalitzador per canviar la història. Farà falta temps perquè s'hi adaptin els estats que no protegeixen els drets LGTBI. Però sens dubte és un catalitzador."

Aquesta sentència és la més crucial a favor de la comunitat LGTBI als Estats Units des que es va assolir el matrimoni igualitari, el 2015.
Ara es donava el cas i la paradoxa, per exemple, que una parella homosexual es podia casar un divendres i ser acomiadats de la feina un dilluns per haver-ho fet.

Gerald Bostock, l'únic demandant que encara viu per veure la sentència del seu cas (REUTERS/Mary Calvert)

Gerald Bostock, un dels tres demandants, ha dit que tenir por és inacceptable.

"Ningú no hauria de tenir por anant a treballar, que ningú no hagi de tenir por de perdre la feina per ser qui és, a qui estima o com s'identifica. Simplement: l'homofòbia està malament. I la discriminació de qualsevol tipus. En aquest cas particular, la discriminació al lloc de treball és inacceptable."

La sentència coincideix en el temps amb la retirada de mesures protectores a la sanitat que vetllaven per aquest col·lectiu, i que Donald Trump va eliminar fa poc.

Suport de jutges conservadors

La sentència ha tingut el suport de sis magistrats contra tres. Dos jutges conservadors es van unir als quatre liberals del tribunal en la decisió: Neil Gorsuch, nomenat directament per Trump el 2017, va escriure la sentència, i el jutge en cap, John Roberts.
Els jutges van decidir que les persones gai i transgènere havien d'estar protegides en virtut del títol VII de la Llei de drets civils de 1964, que impedeix als empresaris discriminar els empleats per raó de sexe i raça, color, origen nacional i religió. El tribunal va constatar que la discriminació dels treballadors gai i transgènere es basava inherentment en el sexe i, per tant, era il·legal.

L'històric local Stonewall Inn a Nova York, punt de reunió i reivindicació LGTBI (REUTERS/Bryan Smith)

El suport d'aquests dos jutges conservadors també ha sorprès la comunitat LGTBI, que a Nova York es va reunir davant l'Stonewall Inn, un local històric en la lluita homosexual a la ciutat.

"Hauria d'haver passat molt de temps enrere i em sorprèn que Neil Gorsuch sigui ara un aliat LGTBI."

Roberts, considerat un puntal conservador del Tribunal, ha donat suport als drets dels gais en aquesta sentència tot i que havia votat en contra del matrimoni gai. Els jutges conservadors Samuel Alito, Clarence Thomas i Brett Kavanaugh no es van mostrar d'acord amb la sentència de dilluns.


Un plet de 10 anys

La sentència s'ha dictat en dos casos de drets homosexuals de Geòrgia i Nova York i un cas de drets transgènere de Michigan.

Gerald Bostock va presentar el seu cas a Geòrgia després de perdre la seva feina com a coordinador de serveis de benestar infantil del govern del comtat, mesos després de formar part de la Lliga de Softbol d'un club local per a gais. Bostock és l'únic demandant viu, els altres dos no han viscut per veure la sentència.
Aimee Stephens va ser acomiadada, va morir al mes de maig. Havia estat acomiadada de la feina quan va anunciar que volia canviar de sexe. Donald Zarda va presentar la seva demanda després de ser acomiadat com a instructor de paracaigudisme a Nova York, perquè havia dit a un client que era gai i el client es va queixar. Zarda va morir el 2014, en un accident de paracaigudisme.

Per primer cop en 51 anys, la sentència reconeix un dret a les persones trans (Reuters)

La lluita legal es va centrar en la definició de "sexe" al títol VII de la llei de drets civils del 1964. Un dels activistes LGTBI, Samuel Nevir-Olivares, destaca la importància d'aquesta sentència per a les persones transgènere, i que ara passa a ser llei federal.

"El tribunal suprem de la nació, el Tribunal Suprem, ha decidit afirmar i reconèixer la identitat, la humanitat de persones no homosexuals, lesbianes i bisexuals, sinó per primera vegada en 51 anys per a la comunitat transgènere."
"No hem de ser discriminats al lloc de treball. Així, en la llei ara, la paraula orientació sexual i identitat de gènere serà la llei suprema de la nació."

Gregory Antollino, advocat de Zarda, després de treballar en el cas durant 10 anys, pensa continuar defensant els drets de LGTBI i perquè la llei s'apliqui en tots els estats del país: "No hi puc posar fi. És segur. Ja ho sabeu, puc guanyar altres casos, però no ho acabaré mai", ha dit després d'aquesta victòria.

El col·lectiu LGTBI celebrant la sentència davant de l'Stonewall Inn a Nova York (REUTERS/Bryan Smith)

Trump retira proteccions

Però aquesta sentència només és un gra de sorra en la lluita pels drets LGTBI. La setmana passada, l'administració de Donald Trump va retirar les proteccions antidiscriminació per a persones transgènere en salut. El govern de Trump també ha donat suport al fet que certes empreses puguin negar-se a atendre persones gais per raó d'objeccions religioses.

Ha prohibit que les persones transgènere puguin servir a les forces militars i va anul·lar les normes que protegien els estudiants transsexuals per accedir als lavabos a les escoles públiques.

 

 

Stonewall Inn 1969

Stonewall Inn és una ubicació històrica i simbòlica per la lluita del col·lectiu LGTBI a Nova York, que s'ha convertit com a punt de reunió i reivindicació. El 28 de juny de 1969, els mecenes del bar gai de Greenwich Village, l' Stonewall Inn, es van alçar desafiant l'assetjament policial i provocant dies de disturbis. La seva resistència va donar lloc al moviment nacional i mundial per la igualtat de drets per a lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i altres sexualitats.

 

 

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+JudicialDrets laboralsEstats UnitsHomofòbia
Anar al contingut