Un grup de dones saudites (Reuters)
Un grup de dones saudites (Reuters)

Sentència històrica a l'Aràbia Saudita: les dones tenen dret a independitzar-se

Un jutge dona la raó a una dona acusada d'independitzar-se i de viatjar sense permís del pare, però caldrà veure si establirà un precedent real o és una operació de maquillatge

Actualitzat

Històrica sentència a favor de les dones a l'Aràbia Saudita. Un tribunal ha sentenciat a favor d'una dona acusada per la Fiscalia per independitzar-se i viatjar a Riad sense el permís del seu pare.

"És una dona adulta i sana que té dret a decidir on vol viure."

Així és com ho ha sentenciat el tribunal. Per l'advocat Abdulrahman al-Lahim, es tracta "d'un veredicte històric" que s'afirmi que ser dona adulta independent "no és un crim que mereixi cap càstig". Segons ha dit a la cadena de televisió saudita Al Arabiya aquesta sentència mostra el canvi que s'està produint en el sistema judicial del país:

"Estic molt content per aquesta sentència, que posa punt final a històries tràgiques de dones."

L'acusada ha revelat la seva identitat després del judici. Es tracta de Meriam al-Etibe i s'ha mostrat satisfeta per recuperar la llibertat de moviment garantida per la Constitució saudita.

"No ha estat fàcil, però ha valgut la pena."

 

 

En els darrers anys el govern saudita ha promogut algunes mesures per "modernitzar el país", amb una reforma legislativa que ha ampliat els drets de les dones en un dels països, fins ara, amb més discriminacions en aquest àmbit. Que les dones puguin viatjar a l'estranger sense permís d'un home, per exemple, ha estat una de les darreres mesures del príncep hereu Mohamed bin Salman per rentar la cara del règim davant la pressió internacional i les crítiques per la falta de drets humans.

Ara caldrà de veure també si aquesta sentència establirà un precedent real o serà una altra operació de maquillatge.

 

El primer pas simbòlic va arribar no fa ni dos anys, permetent a les dones tenir carnet de conduir. Malgrat això, les dones continuen tenint nombroses restriccions al país. A més, les xifres d'activistes i opositors detinguts, entre els que defensen els drets de les dones, continuen sent alts, així com el degoteig de casos de dones que han fugit de l'Aràbia Saudita buscant més llibertat.

 

 

 

ARXIVAT A:
Aràbia SauditaMasclisme Feminisme
Anar al contingut