Captura del missatge en què la menor francesa va dir que l'islam era "una merda"
Mila Orriols va rebre una allau de missatges d'odi i amenaces per haver blasfemat de l'islam
París

Sentència històrica a França contra l'assetjament a les xarxes: el cas de Mila Orriols

Penes de presó per a joves que van amenaçar una menor lesbiana que va dir a Instagram que l'islam era "una merda"

Redacció Actualitzat
TEMA:
Xarxes socials

El tribunal francès que jutja delictes d'odi ha llançat un avís per a navegants en l'assetjament a les xarxes socials. Ha condemnat onze joves a penes d'entre 4 i 6 mesos de presó, que no hauran de complir, per haver assetjat i amenaçat en línia una adolescent lesbiana que va afirmar a les xarxes socials que l'islam era "una merda".

La noia, Mila Orriols, que aleshores tenia 16 anys, tenia una conversa a Instagram amb una altra menor lesbiana com ella en què parlaven de l'atracció per les noies. Un jove s'hi va ficar pel mig i les va començar a insultar. La discussió va pujar de to i va derivar cap a la religió. En un vídeo que es va fer viral, la menor va pronunciar una frase que li ha canviat la vida.

"L'Alcorà és una religió d'odi. L'islam és una merda. Al vostre déu li fico un dit pel forat del cul."

L'allau d'insults, amenaces de violació i de mort la va obligar a deixar l'institut i anar-se'n a viure a un altre lloc amb identitat falsa i protecció policial, i gairebé no surt de casa.

 

Aquesta és la primera sentència que emet el tribunal creat especialment a França pels delictes d'odi a les xarxes, que té més de 200 investigacions en marxa.

El missatge que vol donar és que no hi ha impunitat contra l'odi a l'espai digital. Per deixar-ho clar, el president del tribunal ha afirmat, en la lectura de la sentència, que el que s'escriu a les xarxes té les mateixes conseqüències penals que el que es diu en un espai públic com el carrer.

Els condemnats tenen entre 18 i 29 anys i la majoria són ateus o catòlics. Davant del tribunal van al·legar que havien respost en el mateix to vulgar que havia fet servir noia.

A deu dels joves se'ls condemna per l'assetjament en línia i a l'onzena, una noia de 18 anys, per amenaces de mort. Dos encausats més han quedat exonerats, un per falta de proves i l'altre per un defecte de procediment.

La noia assetjada: "Continuarem guanyant"

Mila Orriols, la francesa amenaçada, atén els mitjans un cop emesa la sentència
Mila Orriols, la francesa amenaçada, ha demanat no deixar de lluitar per la llibertat d'expressió

Mila Orriols ha rebut, segons el seu advocat, uns 100.000 missatges d'odi. Després de saber-se la sentència, la noia ha augurat futures victòries de causes com la seva:

"Hem guanyat i continuarem guanyant. Perquè el que vull és que no abaixem mai els braços i que seguim lluitant."

El seu cas ha esdevingut, sobretot, un símbol de la llibertat d'expressió i el dret a blasfemar, en un país marcat per l'atemptat islamista contra Charlie Hebdo, el setmanari satíric assaltat el 2015 per haver publicat caricatures de Mahoma, i per l'assassinat del professor Samuel Paty, degollat el 2020 per haver ensenyat els mateixos dibuixos a classe.

 

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Xarxes socials Judicial França Delicte d'odi
Anar al contingut