Paula Bonet ha patit assetjament presencial i a les xarxes durant anys
Paula Bonet ha patit assetjament presencial i a les xarxes durant anys
Barcelona

Condemnen l'assetjador de Paula Bonet a internament i a no acostar-se-li en 10 anys

La sentència reconeix un trastorn mental a l'acusat, que haurà d'ingressar en un centre i no es podrà acostar ni comunicar amb ella durant 10 anys

Irene Vaqué ReigActualitzat

La justícia ha considerat l'assetjador de la pintora i escriptora Paula Bonet culpable de tres delictes i ha condemnat l'home a una pena d'internament i a 10 anys d'allunyament de l'artista, segons ha avançat la seva advocada, Carla Vall.

La sentència condemna l'acusat pels delictes d'assetjament; amenaces de violació, d'esquarterament i de mort, i trencament de mesures cautelars.

La jutge ha tingut en compte com a eximent un trastorn mental de l'home, i per això haurà d'ingressar en un centre d'internament adequat a la malaltia que té.

En concret, haurà de complir un màxim de divuit mesos d'internament per assetjament i un any i nou mesos per les amenaces, segons consta a la sentència.

Per cadascun d'aquests delictes, l'home tampoc podrà acostar-se a menys de 500 metres de Bonet ni comunicar-se amb ella per cap mitjà --telefònic, telemàtic, virtual o visual-- durant cinc anys.

També el condemna per haver-se acostat a la pintora, quan ja ho tenia prohibit, a un any com a màxim de llibertat vigilada, amb l'obligació de sotmetre's a un tractament extern en un centre pel trastorn que té.

En tots els delictes, la jutge reconeix l'eximent de l'alteració psíquica.

A més, el condemna a indemnitzar-la amb prop de 4.000 euros, 3.000 euros per danys morals i 940 per les despeses del tractament psicològic que va necessitar.

La sentència es pot recórrer a l'Audiència de Barcelona en el termini de 10 dies.


L'advocada: "No hi ha espai per la misogínia"

Vall s'ha declarat satisfeta amb la sentència. "Molt felices d'haver pogut fer justícia per la nostra defensada i recordar que en aquesta societat no hi ha espai per a la misogínia. Tota acció té conseqüències. Seguirem treballant pels drets de les dones, que són drets humans", ha piulat.


L'assetjament a la pintora valenciana no només va ser presencial, ja que l'acusat es presentava al taller de l'autora de "L'anguila" o als actes públics on anava, sinó també a través de les xarxes socials i per correu electrònic.

Durant tres anys, com a mínim des del juliol de 2019, el condemnat va enviar correus electrònics i tuits a Bonet amb amenaces de matar-la, violar-la i provocar-li un avortament, a més d'assetjar-la al seu taller i en actes públics. L'artista es va veure obligada a deixar l'agenda pública, canviar de recorreguts i també de taller i de casa.

La sentència recull que, amb el confinament del 2020, l'acusat va continuar l'assetjament a Bonet amb correus i missatges a Twitter i Instagram de "contingut inconnex, inquietant i pertorbador" que revelaven "la seva obsessió per ella i la pretensió de mantenir-hi algun tipus de relació".


La defensa en demanava l'absolució

Per aquest comportament, la jutge li prohibeix durant 10 anys acostar-se i comunicar-se amb la denunciant.

La sentència del jutjat penal número 10 de Barcelona reconeix com a eximent un trastorn mental.

Durant el judici, la seva defensa va al·legar que un trastorn "erotomaníac" li feia creure que Bonet estava enamorada d'ell.

L'acusació va qüestionar-ho perquè aquest plantejament no es va incloure en la causa fins just abans del judici i perquè la forense adscrita al jutjat negava "completament cap mena de trastorn".

La jutge, però, manté que aquest informe "no és incompatible" amb el que ha aportat la defensa, que indica que l'acusat té un "trastorn delirant de tipus eroticomaníac" que li impedeix distingir què és real i què no i que li comporta dificultats per controlar la conducta. És una malaltia que no té cura i que es pot controlar amb tractament i medicació, afegeix el text.

La defensa del processat en demanava l'absolució.

Paula Bonet: "Avui veig la llum"

Bonet, per la seva banda, ha rebut la sentència amb alleujament. "Avui veig la llum", ha afirmat també a Twitter després d'agrair el suport des que va anunciar que patia assetjament.

"No aturaré la lluita perquè aquest sigui un món més just per a nosaltres, a través de la meva feina o de la justícia: les violències no poden quedar-se en les tenebres", ha afirmat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paula Bonet (@paulabonet)

 

Fa unes setmanes, poc abans del judici, l'autora de Vila-real va denunciar que l'assetjador, que estava en presó preventiva per haver trencat reiteradament l'ordre d'allunyament, havia quedat en llibertat i per això va anunciar que restringia les aparicions públiques.

Arran del judici, quatre dones més van reconèixer l'acusat com la persona que també les havia assetjat.

La delegada del govern espanyol contra la violència de gènere, Victoria Rosell, ha aplaudit la condemna i ha recordat que el camí per arribar fins aquí no ha estat fàcil.

 

 

ARXIVAT A:
JudicialViolència masclistaAssetjament sexual
Anar al contingut