Taradell

Sensors als Tres Tombs de Taradell per veure si els cavalls s'estressen

És un protocol dissenyat conjuntament per les associacions animalistes i els Tres Tombs

Actualitzat

Iniciativa pionera en la Festa dels Tonis, els Tres Tombs de Taradell: s'ha aplicat un protocol específic de benestar animal.

El protocol s'ha dissenyat des de dues posicions tradicionalment antagòniques com les associacions animalistes i les dels Tres Tombs, però amb un mateix objectiu: poder determinar si els animals pateixen estrès o no durant aquesta festa.

La pressió dels grups animalistes s'ha incrementat els últims anys a les festes dels Tres Tombs de diverses poblacions de Catalunya. Sobretot després de la mort de tres cavalls, el 2015 a Barcelona, el 2017 a Torrelles de Llobregat i el gener del 2018 durant la cavalcada dels Reis de Terrassa.

Aquest diumenge, dia de la festa dels Tres Tombs de Taradell, alguns dels animals portaven aquest element nou: uns sensors per mesurar la freqüència cardíaca. Van monitoritzats des del principi del passant fins que s'acaba el recorregut, que també es grava en vídeo per poder saber si l'animal pateix o s'estressa.

Josep Preseguer Salarich, president dels Tonis de Taradell

"Des del nostre punt de vista, l'animal està perfecte. Però el grup d'animalistes diu que no. Doncs anem a buscar resultats científics. Si veiem que allò pot estressar l'animal, el proper any canviem de recorregut i fem com abans, estem disposats al que faci falta per conservar aquesta tradició i que els animals que vinguin aquí estiguin en condicions."

És només una de les mesures del nou protocol de benestar animal, que Els Tonis de Taradell han elaborat conjuntament amb la Fundació FAADA. L'associació animalista ha volgut fer un pas més enllà i controlar també d'on venen els animals que hi participen.

Laura Riera, responsable d'èquids de FAADA:

"Els cavalls han d'estar bé abans, durant i després de la festa. Quin sentit té comprar aquest cavall, que va per carn, fer-lo passar totes les passades, aquest maltractament, perquè no està acostumat perquè aquest cavall ha viscut al Pirineu, i que després tornarà a l'escorxador. Aquests no entraran dins del nostre protocol. Han de tornar al lloc on viuen."

És per això que des de l'associació animalista també ha presentat aquest model a altres poblacions perquè puguin aplicar-ho a les seves festes, però, de moment, no han obtingut resposta.

ARXIVAT A:
Maltractament animal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut