Sense quarantenes a secundària si hi ha prou alumnes vacunats: així seria el nou curs

La mascareta serà obligatòria i es mantindran els grups bombolla, segons les línies bàsiques sobre el nou curs que Educació tancarà la setmana que ve

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

S'acosta l'inici del curs escolar, d'aquí poc més de 15 dies, i escoles, instituts i centres de formació encara no saben com hauran d'organitzar classes, patis, àpats o activitats extraescolars.

I és que si alguna cosa hem après de la pandèmia és que les normes i protocols, que han de ser clars i detallats, canvien constantment per força, segons l'avanç o retrocés de les dades sanitàries i epidemiològiques (com el nombre de contagis, ingressos hospitalaris o persones vacunades).

De moment, el Departament d'Educació ha avançat que, a secundària, estudia flexibilitzar les quarantenes de tots els alumnes d'un grup bombolla quan hi hagi un positiu si del nombre de vacunats ho permet. A primària, en canvi, aquesta mesura es mantindrà.

Ho han dit aquest migdia el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray.

El govern planteja l'inici del curs amb màxima presencialitat a les aules, però amb mascareta i grups bombolla. Les línies bàsiques que han de marcar almenys el primer trimestre del nou curs, tenint en compte la situació actual, s'han debatut aquest dimarts en el consell interterritorial d'Educació entre el govern espanyol i les comunitats autònomes.

Moltes ja es preveien en el "Pla d'actuació dels centres educatius per al curs 2021-2022 en el marc de la pandèmia" presentat pel Departament d'Ensenyament al mes de maig, però algunes han canviat com l'ús de la mascareta que es volia retirar en alguns casos però, de moment, seguirà sent obligatòria a partir dels 6 anys.

Màxima presencialitat i mascareta

Els centres rebran les instruccions definitives la setmana vinent, però aquestes són, de moment, les bases amb què treballen Educació i Salut per encarar un curs que començarà amb la variant delta més contagiosa però amb la majoria del professorat i part de l'alumnat, ja vacunats:

- La voluntat i l'objectiu bàsic és garantir la màxima presencialitat a les aules, en totes les etapes educatives

- Hi haurà grups de convivència estables, amb ràtios per classe, que encara no s'han determinat.

- La mascareta obligatòria a partir dels 6 anys.

- No es prendrà la temperatura als alumnes quan arribin a l'escola.

- L'alumnat podrà compartir material escolar.

- Al pati es podran trobar diferents grups bombolla, però amb mascareta.

- Es mantindran les distàncies d'almenys 1,5 metres a l'aula, tot i que es podrien reduir lleugerament si la situació ho permet.

- Les persones amb símptomes no podran entrar al centre (ni alumnes ni docents ni resta del personal).

- Es ventilaran les aules, amb ventilació natural com a opció preferent (obrint portes i finestres).

- S'assignaran places fixes als menjadors durant tot el curs.

- Es podran fer activitats extraescolars.

- Tots els centres educatius hauran de tenir un responsable Covid.

Crida als adolescents perquè es vacunin

Més de la meitat dels menors de 12 a 15 anys ja tenen com a mínim una dosi de la vacuna anti-Covid, però es manté la crida a les famílies que vacunin com més aviat millor per intentar començar el curs amb tots els infants i adolescents d'aquesta franja d'edat amb almenys una dosi de vaccí.

Si la situació millora, s'estudiarà reduir la distància entre alumnes a l'aula (ACN/Gemma Aleman)

Unes crides que no acaben de quallar, perquè amb les vacances d'estiu ha caigut molt la petició de cites. Aquest matí, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, l'ha reiterat en una visita a un institut de Vilablareix.

"Vull aprofitar de nou per fer una crida als adolescents i joves de tot el país a partir de 12 anys, als alumnes d'institut com aquest, que es vacunin, que aprofitin aquests dies per començar el curs amb la primera dosi administrada. Cal que aprofitem aquesta oportunitat que ens aporten la ciència, la recerca i el sistema sanitari públic d'accedir a aquesta mesura de protecció individual i col·lectiva. Ens ho hem de marcar com a repte."

Aragonès també ha volgut reivindicar la feina feta pels docents de tot el sistema educatiu el curs passat, una "experiència acumulada" que, juntament amb la vacunació, ha dit, permet afrontar el curs de manera molt més positiva.

A la crida, s'hi ha sumat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que ha destacat que "com més alumnes tinguem vacunats més fàcil serà mantenir la presencialitat als instituts".

Segons les dades de vacunació actualitzades aquest dimecres pel Departament de Salut, un 75,7% dels més grans de 16 anys ja estan immunitzats contra la Covid-19 amb la pauta completa, xifra que baixa al 64,5% si es compta la població total.

Fins ara, a Catalunya ja s'han injectat un total de 5.626.943 primeres dosis i 4.496.891 de segones, mentre que hi ha 5.090.966 persones amb la pauta completa.

Tot i que inicialment els epidemiòlegs van considerar que amb un 70% de la població totalment vacunada podria adquirir-se la immunitat de grup, l'aparició de variants del coronavirus més contagioses ha fet que els experts considerin que no es podrà adquirir la immunitat de grup fins que entre un 90 i un 95% de la població estigui totalment vacunada.

ARXIVAT A:
Educació Covid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut