Un passatger que havia d'agafar un avió amb destí a Los Angeles no va poder volar per una confusió tipogràfica
Un passatger que havia d'agafar un avió amb destí a Los Angeles no va poder volar per una confusió tipogràfica (iStock)

Sense poder volar als EUA per una lletra del passaport que confon viatgers i personal

En la tipografia dels passaports espanyols són molt similars la lletra O i el número 0, i això provoca errors en els tràmits

Actualitzat

Un dissenyador de professió gairebé es queda sense vacances per culpa d'una confusió en un caràcter tipogràfic que podria afectar milers de passatgers. Podria ser una història de ficció, però és el que li va passar a Nacho Carretero quan es disposava a viatjar a Califòrnia.

El 5 de juliol va anar a l'aeroport de Barajas, a Madrid, per agafar un avió amb destí a Los Angeles, on pretenia estar-s'hi una setmana amb dos amics. Però no va poder agafar aquell vol.

"Quan vaig arribar a la porta d'embarcament em van dir que no podia volar, perquè escanejaven el meu passaport i els sortia que no tenia l'ESTA, que és el formulari que has de tenir per poder volar als EUA", explica a TV3.

En realitat sí que havia tramitat l'ESTA (les sigles en anglès de Sistema Electrònic per a l'Autorització de Viatges), el permís per poder entrar als Estats Units, un tràmit obligatori per a la immensa majoria de viatgers. Però la sorpresa va ser descobrir que el número d'identificació personal que hi constava no corresponia amb el del passaport.

Ell mateix havia tramitat per internet el permís de viatge pensant que hi posava correctament el seu número de passaport. Però havia confós la lletra O pel número 0, pensant que començava per PA0 i no per PAO, tal com es pot veure a la imatge:

Sembla que el tercer caràcter del número de passaport sigui un número 0, però és la lletra O (Nacho Carretero)

"Estàs a punt de començar les vacances i en vint minuts es converteix en un horror", recorda.

L'error no l'havia comès només ell. "A facturació, en passar el passaport els sortia un error i van introduir el número manualment però ho van fer malament. La confusió no la tenen només els passatgers, sinó també el personal de terra."

En explicar la història en un fil de Twitter que s'ha fet viral, Carretero es va trobar que a moltes altres persones els passava el mateix. Algunes explicaven que no havien pogut volar i d'altres, a punt de viatjar als Estats Units, li han agraït que expliqués l'error perquè han tramitat l'ESTA amb el mateix error i encara són a temps d'esmenar-ho.

Ell, finalment, va poder volar, després de tramitar un nou permís ESTA i fer moltes gestions, pagant 180 euros per un nou vol. Però altres passatgers no van tenir la mateixa sort.

Per Carretero, aquesta confusió exemplifica la importància del disseny: "Sovint es dona poca importància al disseny i aquest és un exemple com de clau pot arribar a ser. Un detall tipogràfic està provocant un munt de vols perduts, frustració i vacances arruïnades".

El que cal tenir clar és que els tres primers caràcters del número de passaport són lletres.

Diversos passatgers cometen errors involuntaris en tramitar l'ESTA, el permís necessari per entrar als EUA
Diversos passatgers cometen errors involuntaris en tramitar l'ESTA, el permís necessari per entrar als EUA (CCMA)
ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut