Uns nens miren el mòbil
S'avança cada vegada més l'edat d'accés als mòbils (iStock)

Sense mòbil fins a la secundària: el codi que s'aplica a tota la ciutat de Greystones

Les vuit escoles d'aquesta ciutat d'Irlanda, amb el suport de les famílies, han acordat un "codi voluntari sense telèfon intel·ligent" per als nens de primària

Els nens de Greystones s'han quedat sense l'argument més utilitzat a l'hora de reclamar un telèfon mòbil als pares: "Tots els nens de la classe en tenen". En aquesta ciutat irlandesa, els alumnes de primària no poden tenir mòbil perquè així ho han decidit escoles i famílies. En principi, la norma funciona no només a l'escola, sinó a casa i a tot arreu. El mòbil no arriba fins a secundària.

Algunes escoles ja havien optat per prohibir l'accés al mòbil als alumnes, però és la primera vegada que s'han posat d'acord totes les escoles d'una ciutat amb el suport de les famílies. Greystones té 18.000 habitants.

És sabut que la pressió social funciona arreu perquè molts pares acabin acceptant, a contracor, comprar un smartphone al fill perquè no quedi aïllat del grup i pugui, per exemple, quedar amb els amics. Conscients d'això, les associacions de pares de les vuit escoles de primària del municipi han revertit la pressió social i han adoptat aquest "codi voluntari sense telèfon intel·ligent".

Treure pressió als pares

Tot i que és una norma voluntària, ha estat ben rebuda perquè ajuda molt els pares, que davant dels fills poden traslladar la culpa a les escoles, com ha explicat als mitjans irlandesos la directora de l'escola Saint Patrick, Rachel Harper. Ella va dirigir la iniciativa, després de veure que els nens de nou anys començaven a demanar telèfons intel·ligents:

"Si s'hi apunten tants pares com sigui possible, posarà tots els nens en igualtat de condicions i es convertirà en la nova norma per als nens de la zona."

Pares i professors han trobat aquesta solució per retardar l'accés dels fills al mòbil, davant de les alertes dels professionals sobre els nivells d'ansietat i l'exposició al material per a adults que impliquen els telèfons intel·ligents. El problema que apunta Harper és, sobretot, "l'accés a aplicacions com Snapchat, Instagram, WhatsApp, TikTok i Discord, per citar-ne només algunes".

Suport del ministre

El ministre de Sanitat d'Irlanda, Stephen Donnelly, ha advertit dels riscos per a la salut mental que pot tenir per als nens i adolescents l'exposició constant a les xarxes socials. En un article a l'"Irish Times", el ministre ha felicitat Greystones, en qualitat de pare, i ha animat altres llocs a prendre aquesta mena d'iniciatives.

"Irlanda pot ser, i ha de ser, un líder mundial a l'hora de garantir que els nens i els joves no siguin atacats i no es vegin perjudicats per les seves interaccions amb el món digital."

Com a orientació a les famílies per a un bon ús de les tecnologies, la Generalitat recomana en una guia que els nens i nenes no tinguin telèfon mòbil abans dels 12 anys. Fins i tot aconsella esperar que s'acabi el primer trimestre de primer d'ESO per observar-ne el rendiment acadèmic sense interferència del mòbil.

L'informe assenyala que és preferible que l'adolescent no pugui disposar de telèfon mòbil a totes hores, sinó que el comenci a fer servir progressivament, sota el guiatge d'una persona adulta.

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials InternetMenorsTecnologiaInfància
Anar al contingut