Els prestatges buits de llet en pols per a nadons (Reuters/Kaylee Greenlee Beal)

Sense llet per a nadons als EUA: estudien mesures d'economia de guerra per produir-ne

El president Biden anuncia més importacions i es reuneix amb fabricants i minoristes per augmentar la producció i proveir les famílies

Problemes en la cadena de subministrament i la falta de personal per a la distribució a causa de la pandèmia han deixat les prestatgeries de supermercats i farmàcies dels Estats Units sense llet per a nadons.

Una crisi en què s'ha involucrat personalment el president Joe Biden, que s'ha reunit amb els principals fabricants, distribuïdors i minoristes com Target, Walmart i Nestlé's Gerber. El president els ha demanat que s'augmenti la producció i que "facin el possible" per posar el producte a l'abast de les famílies. La Casa Blanca també estudia mesures urgents, com l'augment de les importacions.


Prestatgeries buides

Cada cop és més difícil aconseguir llet en pols per a nadons als Estats Units. Les prestatgeries de supermercats i farmàcies estan buides. El desabastiment hauria superat el 40% els últims dies. Una situació que angoixa milers de famílies arreu del país.

Una mare, Christine, explica que "la gent està desesperada perquè necessiten una marca específica o un tipus determinat de llet". El pare, Randy, diu que n'han provat fins a set tipus "fins que hem trobat la llet que no dona problemes digestius al nadó".

D'altres com la Harpreet Moore ho han intentat per internet: "Vaig provar de comprar llet en pols a Amazon, a la farmàcia... i no vaig trobar la mateixa llet que m'havia prescrit el pediatre".

Una nota de l'FDA alerta dels problemes de subministrament (Reuters/Kaylee Greenlee Beal)

El tancament d'una planta d'Abbott

La situació es va agreujar encara més des del febrer. La mort de dos nadons va provocar que un dels principals fabricants del país, els laboratoris Abbot, retirés la seva llet en pols del mercat i aturés la producció. Una investigació posterior va determinar que la llet no havia tingut res a veure amb la mort dels nadons, però la producció no s'ha recuperat des d'aleshores.

L'angoixa de les famílies, que està aprofitant l'oposició, ha portat la Casa Blanca a prometre mesures urgents.

Més producció i més importació

La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha explicat aquest divendres que l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA) treballa per augmentar la importació de determinats productes de fórmules de llet infantil de l'estranger.

El president Biden s'ha implicat directament en el problema per solucionar-lo com més aviat millor. A més de la reunió per instar les empreses a augmentar la producció i la distribució, Biden ha demanat a la Comissió Federal de Comerç (FTC) que controli comportaments oportunistes, com la pujada de preus.

Psaki ha dit que també s'està treballant per evitar l'acaparament."El que estem veient, que és un problema enorme, és l'acumulació. La gent acumula perquè té por. Però la gent també acumula perquè intenta treure profit de la por".

D'altra banda, l'administració nord-americana ha anunciat que garantirà, a través del programa de nutrició de dones i infants, que les famílies amb ingressos més baixos puguin accedir a diferents marques de llet per a nadons, "farem tot el possible per reduir la burocràcia", ha dit Psaki.

Un palet de Simalac dels laboratoris Abbott al Banc d'Aliments de Los Angeles (Reuters/Bing Guan)

La portaveu Jen Psaki ha dit que, per augmentar la producció, l'administració està considerant utilitzar la Llei de Producció de Defensa.


Llei de Producció de Defensa

La Llei de Producció de Defensa és una normativa de la guerra freda --data de la Segona Guerra Mundial, però va acabar de desenvolupar-se el 1950, durant la guerra de Corea-- que dona al president "poders de guerra" per accelerar la producció nacional de subministraments, en aquest cas la producció de llet infantil.

L'últim a fer-la servir va ser el president Donald Trump, fa dos anys, per produir subministraments mèdics per combatre la pandèmia de la covid-19.

 

ARXIVAT A:
MenorsJoe BidenSalutFamília Estats Units
Anar al contingut