Sense IVA reduït de tampons, compreses i copes menstruals a la nova llei de l'avortament
Una dona examina una copa menstrual en una botiga

Sense IVA reduït de tampons, compreses i copes menstruals a la nova llei de l'avortament

La ministra d'Igualtat diu que el projecte de llei de reforma "està acabat" i que l'aprovarà el Consell de Ministres d'aquest dimarts

RedaccióActualitzat

El projecte de reforma de la llei de l'avortament finalment no inclourà la reducció de l'IVA dels productes d'higiene menstrual, segons la ministra d'Igualtat, Irene Montero.

La ministra ho ha afirmat aquest dilluns en una entrevista a la Cadena SER, en què n'ha responsabilitzat el ministeri encapçalat per María Jesús Montero, el d'Hisenda:

"El Ministeri d'Hisenda no ha volgut que vagi en aquesta llei, però ho tornarem a negociar en els pressupostos generals de l'Estat."

Montero ha recordat que aquesta rebaixa forma part de l'acord de govern de la coalició entre Unides Podem i el PSOE, ha afirmat que queda "pendent" i que "s'hi deixarà la pell" per aconseguir-la.


30 milions d'euros anuals

La intenció de la ministra d'Igualtat era abaixar del 10% al 4% l'IVA que es paga per aquests productes, i ha quantificat en 30 milions d'euros anuals el que es deixarà d'ingressar.

Ha assegurat que el 22% de les dones no poden comprar-ne pel preu, i ha fet una comparació econòmica per il·lustrar què comportaria:

"Amb el sobrecost de les obres de l'M-30 de Madrid s'haurien pagat 69 anys de reducció de l'IVA d'aquests productes."


Hi ha acord per les baixes per regles doloroses

Irene Montero ha assegurat que el text del projecte de llei "està acabat" perquè el Consell de Ministres d'aquest dimarts l'aprovi, i que inclou les baixes per regles doloroses i incapacitants.

Segons ha dit, no tindran límit de dies, i seran finançades des del primer dia per la Seguretat Social:

"Serem el primer país d'Europa que plantegi això i que comença a parlar d'una qüestió que s'ha viscut des del tabú i la vergonya. Per primera vegada en parlarem en una llei."


Debat entre Unides Podem i PSOE

Aquest punt havia provocat debat en el si del govern espanyol, amb Nadia Calviño assegurant que és una mesura que podia "estigmatitzar les dones".

També la secretària d'Igualtat del PSOE, Andrea Fernández, va dir que "una consideració especial" dels dolors menstruals podia ser "poc útil i perjudicial".

Finalment hauria estat el paper del ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, el que hauria aconseguit posar d'acord les dues línies.

Precisament aquest dilluns Irene Montero ha tingut paraules d'agraïment a Escrivá: ha afirmat que "ha treballat molt juntament amb nosaltres" per desencallar-ho.

Revertir els canvis del PP

Els detalls d'aquesta reforma de la llei de l'avortament es van saber la setmana passada, quan la ministra d'Igualtat, que l'ha impulsat, els va explicar al Congrés.

Va assegurar que reverteix les limitacions a l'avortament introduïdes pel govern del PP el 2015 i que garantirà que l'avortament voluntari es pugui fer gairebé sempre a tots els hospitals públics.

També permetrà a les noies de 16 i 17 anys avortar sense el consentiment dels pares, i eliminarà els tres dies de reflexió que ara són obligatoris abans de poder avortar.

En tot cas, un cop aprovat serà un projecte de llei que encara haurà de passar pel Congrés, on caldran els suports necessaris per aprovar-lo definitivament, de manera que el text encara pot patir canvis més o menys substancials.

 
ARXIVAT A:
Drets laboralsAvortament Igualtat de gènere
Anar al contingut