Sense estratègia conjunta si inhabiliten Torra en ple debat de política general
El president Torra prepara el discurs del debat de política general

Sense estratègia conjunta si inhabiliten Torra en ple debat de política general

L'independentisme busca un acord "in extremis" 24 hores abans de la declaració del president al Suprem, que el podria inhabilitar

Txell OrtizActualitzat

L'independentisme busca un acord "in extremis" per fer front a una inhabilitació del president Torra, però les discrepàncies sobre l'estratègia deixen en l'aire part del discurs del president Torra d'aquest dimecres al debat de política general.

El discurs del president Torra serà 24 hores abans de declarar al Suprem, que el podria inhabilitar. El president farà un discurs basat en l'obra de govern i en la gestió de la pandèmia, i no té previst avançar cap dels escenaris en el cas que sigui inhabilitat.

Al gener, legislatura es donava per liquidada, després que Torra es quedés sense vot al Parlament. Però la pandèmia ha forçat dos socis mal avinguts a fer front a una crisi, i justament, el que ha volgut el president els últims mesos és foragitar l'ombra d'unes eleccions per primar la gestió contra la Covid.

Sense estratègia conjunta si inhabiliten Torra en ple debat de política general
El president Torra prepara el discurs del debat de política general (CCMA)

A ningú se li escapa, però, que també es vol donar una resposta al Suprem. El fet és si els grups independentistes seran capaços de consensuar-la.

Aquest dimarts, s'hi referia la consellera portaveu, Meritxell Budó, a la roda de premsa posterior al Consell Executiu:

"Nosaltres, ara, el que esperem són mostres de suport. Creiem que referir-nos a l'escenari de després [de la inhabilitació] seria normalitzar la repressió. Per tant, ara estem denunciant que estem a dos dies que aquest fet es pugui produir."


Abans de l'estiu, el president era partidari de ser ell qui controlés el temps electoral. Però durant les vacances s'ha vist amb l'expresident Puigdemont, que prefereix esperar.

L'espai de Junts no està encara prou ordenat, qüestió a tenir en compte. I ell, mentrestant, ha acabat amb una crisi de govern amb tres consellers substituïts, canvis que fa temps que volia fer el president Torra i que no han afectat les carteres d'Esquerra.

Els republicans eren favorables a l'opció inicial de Torra, una opció que també aplaudia tota l'oposició.

Però, si hi ha un gir de relat i les eleccions les força el Suprem amb la seva inhabilitació, part de la proposta de la CUP podria acabar sent una realitat i Esquerra no tindrà més remei que acceptar la via Venturós i que el vicepresident Aragonès hagués d'assumir interinament les funcions de president, com preveu la llei de la presidència.

La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, assegurava aquest dilluns que el debat de política general pot ser una "bona oportunitat per explicitar quin és l'acord, el consens com a país per donar resposta als reptes que ens venen". I afegia:

"Com podem respondre a l'única manera que l'Estat té de combatre l'independentisme? Doncs amb més democràcia, reforçant les institucions. Davant de la possibilitat que siguin els jutges del Tribunal Suprem els que decideixin per nosaltres, el que hem de dir és que volem ser nosaltres qui decidim per nosaltres mateixos."


Tot plegat, amb una taula de diàleg amb el govern espanyol, que encara no té data. Esquerra manté converses amb el PSOE per si dona suport als pressupostos, però amb la condició que s'assegui a negociar. Converses que es porten amb discreció: si abans la interlocutora d'Aragonès era la ministra Calvo, ara ho són la ministra Montero i el mateix president Sánchez.

 

ARXIVAT A:
Quim TorraTribunal Suprem Debat política general
Anar al contingut