A Ordizia s'han habilitat carpes per fer test als veïns per un brot de coronavirus (Europa Press/Javi Colmenero)
A Ordizia s'han habilitat carpes per fer test als veïns per un brot de coronavirus (Europa Press/Javi Colmenero)

Sense dret a vot per Covid: 200 bascos contagiats o pendents de PCR no podran votar

Al País Basc hi ha ara mateix un brot actiu a Ordizia, amb 69 contagis

El País Basc celebra unes eleccions atípiques en ple pandèmia del coronavirus. Són unes eleccions que tocaven per calendari i que ja es van ajornar a principis d'abril fins aquest diumenge 12 de juny. La Covid, però, continua present i pot deixar sense dret a vot unes 200 persones. Són aquelles que tenen símptomes, un PCR positiu o estan pendent de les proves de diagnòstic.

Ho ha explicat la consellera basca de Salut, Nekane Murga, que ha fet públiques les mesures per poder votar diumenge. Hi haurà tres grups:

- Persones contagiades de Covid-19: no podran votar.

- Persones que han estat en contacte amb contagiats i que estan en quarentena, però tenen una prova de PCR negativa: podran votar amb mascareta, portant el vot preparat des de casa, anant a votar a les hores de menor afluència i sortint només per anar al col·legi electoral. No podran participar a les meses.

- Persones pendents de PCR: les persones que s'han fet un test i estan pendent de resultats no podran anar a votar. Segons el govern basc, la mitjana per rebre una resposta de les proves és de 8 hores. Si és negatiu podran votar i si és positiu no podran exercir el sufragi.

Tant Murga com la consellera de Seguretat, Estefanía Beltrán de Heredia, afirmen que no es pot establir cap fórmula perquè els infectats per Covid-19 puguin votar en un altre moment. La consellera Murga ho ha comparat amb els afectats per tuberculosi, els qui s'hagin fet una fractura de maluc o els que hagin patit un infart o una hemorràgia cerebral.

Beltrán de Heredia ha explicat que el govern basc i gallec van presentar propostes perquè es respectès el vot dels afectats per Covid-19 , però la Junta Electoral Central no les va acceptar.

Al País Basc hi ha ara mateix un brot actiu a Ordizia, amb 69 contagis.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus País Basc
Anar al contingut