Cadires apilades bloquejant l'entrada
Els estudiants han bloquejat els accessos a la universitat des de primera hora del matí

Normalitat a la UPF després d'un matí sense classes per una protesta d'estudiants per Gaza

El comunicat de la Pompeu "davant la massacre de Gaza" indigna els estudiants, que han bloquejat l'accés al campus de Ciutadella per reclamar "un boicot clar i inequívoc" a les institucions israelianes

Actualitzat

El campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra ha recuperat la normalitat després d'un matí sense classes per una protesta dels estudiants contra el posicionament del consell de govern davant "el genocidi de Gaza".

Un grup d'estudiants pro-Palestina han passat la nit al centre i hi han bloquejat els accessos amb barricades des de primera hora del matí per reclamar a la direcció que trenqui els vincles amb institucions israelianes.

Denuncien que la declaració del consell de govern del centre feta pública contra la guerra de Gaza el passat dia 4 és "buida" de contingut, i que no recull les demandes dels estudiants, que volen un "boicot" efectiu.

Una trentena d'estudiants han passat la nit al campus Ciutadella de la UPF

Davant la protesta, la UPF ha suspès l'activitat acadèmica al campus fins a les 14.00 i també ha tancat la biblioteca. 

 

Els estudiants, que han fet barricades amb mobiliari del centre per bloquejar-hi l'accés, van anunciar aquest dijous que deixarien passar el professorat, però no l'alumnat.  

La universitat ha suspès les classes i tota activitat lectiva fins a les 14.00


Un comunicat "vergonyós i covard", segons els estudiants

Dimarts, la Universitat Pompeu Fabra va aprovar un comunicat segons el qual es comprometia a no donar "suport institucional a nous projectes de cooperació acadèmica amb universitats israelianes que, de manera explícita o mitjançant programes o iniciatives concretes, donin suport a les activitats de l'exèrcit israelià a la Franja de Gaza".

Els estudiants consideren que el posicionament del centre davant el genocidi a Gaza és "buit", "vergonyós" i "covard"

En el comunicat, la UPF demana "l'alto el foc immediat i permanent i la interrupció tant del setge a la població civil com de qualsevol altra acció que pugui constituir la comissió de crims contra la humanitat, de crims de guerra o de genocidi, o contribuir-hi". També el respecte al dret internacional humanitari, l'alliberament de tots els ostatges segrestats o empresonats i "la fi del bloqueig i l'entrada d'ajuda humanitària a la Franja de Gaza".

 

El centre anuncia que demanarà a la UE que bloquegi "tots els projectes finançats amb fons europeus en què participin institucions israelianes que, de manera explícita o mitjançant programes o iniciatives concretes, donin suport a les activitats de l'exèrcit israelià a la Franja de Gaza".

I també que "no establirà nous convenis de mobilitat d'estudiants amb universitats israelianes ni renovarà els convenis de mobilitat ja existents amb aquelles universitats que, sigui de manera explícita o mitjançant programes o iniciatives concretes, donin suport a les activitats de l'exèrcit israelià a la Franja de Gaza".

La UPF té previst, però, mantenir actius projectes en aquesta àrea que incloguin poblacions de diversos països. 

L'entitat Universitats amb Palestina ha qualificat de "vergonyosa i covarda" la postura de la UPF. El col·lectiu universitari creu que el compromís de la UPF d'acabar amb "l'apartheid i el genocidi" no passa per "declaracions buides", sinó que requereix un "boicot clar i inequívoc" a qui "participi en aquests crims".

Entre les crítiques que fan al document aprovat pel consell de govern hi ha que el text final no expliciti l'estat d'Israel com a "cometedor del genocidi", que utilitzi la paraula "massacre" en comptes "d'extermini" i que no trenqui lligams "amb empreses col·laboradores del genocidi".

 

La UPF també manté tancada la biblioteca tot el matí

Assemblea Oberta per Palestina ha denunciat, a més, que el comunicat aprovat pel consell de govern hauria d'haver estat una moció presentada per la rectora sobre el posicionament de la universitat "respecte del genocidi".

La declaració institucional "no té les mateixes implicacions" segons aquest col·lectiu, que denuncia que no es va permetre als estudiants posar-hi esmenes ni accedir a la sessió de forma oberta. L'accés, asseguren, va ser discrecional i "en contra de la transparència a la qual estan subjectes les institucions públiques com la Universitat Pompeu Fabra".

El 15 de maig passat, estudiants de tot Catalunya es van sumar a una jornada de mobilitzacions en solidaritat amb Palestina per reclamar al govern i les institucions el trencament de relacions amb Israel i els organismes que donen suport a la invasió de la Franja de Gaza. Unes mobilitzacions que s'han repetit en universitats de tot l'Estat.

A Madrid, la Policia Nacional ha desallotjat aquest divendres els estudiants del moviment Acampada pro Palestina que estaven fent una seguda com a "acció de desobediència civil no violenta", segons ha denunciat l'entitat a les xarxes socials:

El col·lectiu reclama un embargament d'armes i el trencament de les relacions econòmiques i diplomàtiques amb Israel.


Crisi diplomàtica

Aquest dijous, el govern espanyol ha anunciat que col·laborarà amb el tribunal de la Haia en el cas del genocidi a Gaza. En concret, intervindrà en la demanda que Sud-àfrica té oberta davant del Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) contra Israel per genocidi a Gaza tot i que, ha assegurat, "no es pronuncia sobre el delicte".  Una decisió que s'afegeix al reconeixement oficial de Palestina anunciat per Pedro Sánchez el passat 28 de maig.

El reconeixement de l'estat palestí ha empitjorat la crisi diplomàtica amb Israel, que va anunciar represàlies, com la prohibició al consolat d'Israel d'atendre ciutadans palestins des de l'1 de juny passat.

 

ARXIVAT A:
UniversitatGuerra a Gaza
Anar al contingut