La mobilització ha provocat ja la cancel·lació de més de 200 vols (Aleix Freixas/ACN)

S'enquista el conflicte a Ryanair: convoquen noves vagues fins al 7 de gener

Els treballadors estan cridats a anar a la vaga de dilluns a dijous des del 8 d'agost i durant cinc mesos

RedaccióActualitzat

Els sindicats USO i Sitcpla han convocat els tripulants de cabina de Ryanair a cinc mesos més d'aturades. La vaga s'allargarà de dilluns a dijous, començarà el 8 d'agost i s'allargarà fins al 7 de gener del 2023.

La convocatòria arriba després de 18 jornades de mobilització entre el juny i el juliol, en protesta per la suspensió de les negociacions amb els dos sindicats pel primer conveni de la companyia i també per reclamar que s'apliqui a la plantilla la legislació espanyola.

La mobilització ha provocat la cancel·lació de més de 200 vols i més d'un miler de retards a les deu bases que la companyia irlandesa té a l'Estat i ha afectat especialment l'aeroport del Prat.

Els sindicats denuncien que l'empresa no s'ha assegut a negociar amb ells tot i les aturades i que, en canvi, ha acomiadat 11 treballadors "per secundar la vaga", cinc dels quals a Barcelona. "Ryanair no ha mostrat el més mínim apropament amb els sindicats", ha lamentat USO en un comunicat aquest dimecres.

Els sindicats han consultat als treballadors i han decidit continuar amb la vaga (Maria Asmarat/ACN)

Aturades també aquest dimecres

L'anunci ha coincidit amb la penúltima jornada d'aturades de 24 hores convocada per aquest mes de juliol, que ha començat amb sis cancel·lacions i 10 retards a l'aeroport del Prat.

La mobilització ha tornat a afectar especialment l'aeroport barceloní i ha obligat a suspendre trajectes d'anada i tornada entre Barcelona, Londres, Milà i Brussel·les. A l'aeroport de Girona no s'ha registrat cap vol amb retard, de moment. En total, la vaga ha causat nou cancel·lacions i 42 retards a les deu bases aèries espanyoles on opera Ryanair.

Les cancel·lacions i retards han afectat especialment l'aeroport del Prat (Aleix Freixas/Ariadna Reche/ACN)

Un conflicte que ve de lluny

El conflicte laboral entre Ryanair i els sindicats USO i Sictpla va esclatar en el moment en què es va deixar de negociar el conveni, en unes converses que s'havien reprès després d'anys de litigis als jutjats.

USO i Sitcpla fan una crida a les administracions perquè intervinguin en el conflicte i obliguin Ryanair a negociar i a complir la llei estatal. En aquest sentit, recorden que la companyia irlandesa no ha apujat els sous als nivells previs a la pandèmia i no compleix la legislació espanyola en matèria de vacances, festius i descansos.

També reclamen que s'elimini la política de subcontractació sota la normativa irlandesa i es readmetin els treballadors acomiadats.

 

Lufthansa també ha cancel·lat alguns vols

D'altra banda, a Alemanya, la companyia aèria Lufthansa també està de vaga. En aquest cas, convocada pel personal de terra, és puntual i només afectarà els vols d'aquest dimecres.

Tot i així, es tracta d'un miler de vols, majoritàriament dels aeroports de Frankfurt i Munic, que perjudicaran 130.000 passatgers. A l'aeroport del Prat repercutirà en una dotzena de sortides i arribades

ARXIVAT A:
Aeroports
Anar al contingut