S'enlairen per primer cop dos nanosatèl·lits catalans amb intel·ligència artificial

Els dos dispositius s'han dissenyat a la Universitat Politècnica de Catalunya i serviran per observar l'evolució del gel dels pols

Jordi AguileraActualitzat
Dos nanosatèl·lits catalans dedicats a l'observació meteorològica s'han enlairat aquest dijous, des de la base espacial de Kourou, a la Guaiana Francesa.

Els dos dispositius, que incorporen per primera vegada intel·ligència artificial, han estat dissenyats a la Universitat Politècnica de Catalunya i serviran per observar l'evolució del gel dels pols.

Els coets VEGA són els especialistes de l'Agència Europea de l'Espai (l'ESA) per posar en òrbita satèl·lits de mida petita. Des del 2012 han fet 15 missions, i aquesta ha estat la setzena.

 

A bord, però, el coet incorpora una important novetat: la plataforma SSMS, un dispositiu que permet acoblar i enlairar molts orbitadors a la vegada.

Aquest cop en porta ni més ni menys que 53. I entre ells n'hi ha dos desenvolupats per investigadors i estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya. Tenen la mida de dues capses de sabates i pesen uns 200 grams cadascun. Una aparença senzilla que amaga una gran capacitat tecnològica.

 

Es diuen FSSCat i formaran part del programa Copèrnic d'observació meteorològica de l'ESA. La seva missió serà, concretament, mesurar la humitat de la superficie terrestre i l'extensió i el gruix del gel polar.

El dispositiu d'intel·ligència artificial servirà per detectar la presència de núvols a les imatges preses, filtrar-les de manera automàtica i enviar, només, les dades útils.

La UPC ha aconseguit posar els seus projectes en òrbita després de guanyar un concurs internacional entre universitats convocat per l'Agència Europea de l'Espai.

ARXIVAT A:
Investigadors catalansCiència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut