S'enlaira el primer vol turístic de SpaceX, que estarà 3 dies en òrbita, a 600 quilòmetres
Trajectòria del coet Falcon 9 de la missió Inspire4, aquest dijous a Florida (Reuters)

S'enlaira el primer vol turístic de SpaceX, que estarà 3 dies en òrbita a 600 quilòmetres

Segons l'empresa d'Elon Musk, és el viatge tripulat que arriba més lluny des de l'última missió Apollo del 1972

Josep Maria Camps ColletActualitzat

La matinada de dimecres a dijous l'empresa SpaceX ha enviat a l'espai, amb quatre turistes el primer coet per fer un vol orbital de tres dies a gairebé 600 quilòmetres d'alçada.

El llançament s'ha fet a les dues de la matinada, hora catalana, des del centre espacial Kennedy, a Florida, als EUA, amb un coet Falcon 9 de l'empresa fundada per l'empresari Elon Musk.

Els tripulants del coet són el multimilionari Jared Isaacman, de 38 anys, que, segons la revista Time, hauria pagat uns 200 milions de dòlars pel viatge, i tres persones escollides per ell.

Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Sian Proctor i Chris Sembroski, aquest dimecres a Florida (Reuters)

Quan ha estat a una altitud d'uns 200 quilòmetres, Isaacman ha llegit un comunicat d'agraïment als que han fet possible el viatge:

"Ens han portat fins a la porta d'una frontera emocionant i inexplorada, on pocs han vingut fins ara, però molts seguiran. Ara la porta és oberta i és bastant increïble."

Tres hores després d'enlairar-se, la càpsula Dragon en què viatgen els turistes espacials ha arribat a l'altura a la qual orbitarà durant 3 dies, 585 quilòmetres:


Des de les missions Apollo

Segons SpaceX, aquesta és la distància més allunyada de la Terra a què ha viatjat cap humà des que el 1972 es van suspendre les missions Apollo de la NASA per anar a la Lluna.

És una òrbita gairebé 200 quilòmetres per sobre de la de l'Estació Espacial Internacional, i uns 50 de la del telescopi Hubble.

Tot plegat fa empal·lidir força els vols turístics d'aquest estiu de dos milionaris que s'han avançat a SpaceX, el nord-americà Jeff Bezos i el britànic Richard Branson.

Els tres acompanyants

Acompanyen Isaacman l'enginyer aeronàutic Chris Sembroski, i la professora Sian Proctor, antiga aspirant a astronauta de la NASA, escollits mitjançant sorteig.

La quarta tripulant és Hayley Arceneaux, de 29 anys, supervivent d'un càncer que li van tractar a l'Hospital St. Jude, de Memphis, i del qual Isaacman és mecenes.

Tots quatre han estat 6 mesos preparant-se per al vol, el primer sense astronautes professionals, i que, malgrat que és purament turístic, també aprofitarà per recollir dades mèdiques.

Hayley Arceneaux, Chris Sembroski, Jared Isaacman i Sian Proctor, la setmana passada a Florida (Reuters)

Inspiration4

El multimilionari ha posat nom a la missió: Inspiration4, en honor a l'empresa que va fundar quan tenia 16 anys i que l'ha fet ric, Shift4 Payments, dedicada a oferir serveis de pagament electrònic.

Malgrat que Isaacman i Proctor poden pilotar avions i han fet el viatge en qualitat teòrica de comandant i pilot respectivament, el cert és que el coet i la càpsula es controlen en tot moment des de terra.

El coet Falcon 9 que els ha enlairat ha aterrat pocs minuts després en un vaixell plataforma situat a l'Atlàntic, que l'estava esperant.

La previsió és que, quan es compleixin els tres dies de vol, la càpsula caigui a l'oceà Atlàntic, a prop de Florida, amb l'ajuda de paracaigudes.

Enlairament del coet Falcon 9, aquest dijous a Florida (Reuters)

 

Anar al contingut