L'avió que ha aterrat a Abu Dhabi procedent de Tel Aviv, aquest dilluns (Reuters / Christopher Pike)
L'avió que ha aterrat a Abu Dhabi procedent de Tel Aviv, aquest dilluns (Reuters / Christopher Pike)

El primer vol comercial Israel-Emirats Àrabs culmina l'estratègia d'acostament

La connexió aèria arriba mentre encara duren les converses per a l'establiment de relacions diplomàtiques entre aquests dos països

RedaccióActualitzat

Avança l'acostament d'Israel amb els Emirats Àrabs Units. Un avió de l'aerolínia Israel Airlines (El Al en hebreu) ha alçat el vol per primer cop en el trajecte entre Tel-Aviv i Abu Dhabi amb una delegació formada per ciutadans estatunidencs i israelians. Ha sobrevolat territori saudita fent cap a la capital dels Emirats, on continuaran les converses per normalitzar les relacions entre aquests dos països.

Aquesta connexió, de gran contingut simbòlic, culmina una estratègia de més d'una dècada d'ençà que el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, va començar a verbalitzar la seva voluntat d'establir relacions diplomàtiques amb els seus veïns àrabs sense haver d'oferir gaires contrapartides pel que fa al conflicte palestí.

 

L'assessor de Seguretat Nacional israelià Meir Ben-Shabbat i el conseller i gendre de Donald Trump, Jared Kushner, en el primer vol comercial entre Israel i els Emirats Àrabs
L'assessor de Seguretat Nacional israelià Meir Ben-Shabbat i el conseller i gendre de Donald Trump, Jared Kushner, en el primer vol comercial entre Israel i els Emirats Àrabs (Reuters / Nir Elias)

 

El Boeing 737 d'EL AI ha fet història a l'enlairar-se i desitjar pau i bon viatge en àrab, hebreu i anglès als delegats que l'ocupaven. La connexió aèria arriba pocs dies després que l'emir Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan decretés la fi del boicot oficial a Israel a canvi de contenir les aspiracions de Netanyahu d'annexionar-se més territori a Cisjordània, parcialment sota control de l'Autoritat Nacional Palestina.

 

Missatge de benvinguda en el vol entre Tel-Aviv i Abu Dhabi
Missatge de benvinguda en el vol entre Tel-Aviv i Abu Dhabi (Reuters / Nir Elias)

 

Analistes com l'investigador Jonathan H. Ferziger apunten que aquesta entesa ha estat possible després de dues dècades de contactes encoberts.

Els atemptats terroristes de l'11 de setembre del 2001 a Nova York i Washington ja van dur les autoritats dels Emirats Àrabs a recolzar-se en el coneixement d'Israel pel que fa al desenvolupament de software de ciberseguretat. Quelcom que s'explica per la seva necessitat de recuperar la credibilitat després que transcendís que els segrestadors saudites dels avions que s'emprarien en l'atac van establir la seva base als Emirats per tal d'obtenir fons.

 

Banderes d'Israel, els Emirats Àrabs i els Estats Units, a l'aeroport d'Abu Dhabi (Reuters / Christopher Pike)

 

Després d'això seguirien tot tipus de relacions soterrades en àmbits com l'immobiliari i, més recentment, per adquirir tractaments per a la Covid-19.

L'entesa entre aquests països esquerda la tradicional hostilitat dels veïns àrabs d'Israel, que històricament s'han cenyit a la premissa de no establir-hi relacions diplomàtiques mentre no es trobi una solució a la disputa amb l'Autoritat Nacional Palestina i Hamas. Esquerda que ha generat malestar entre els representats palestins.

 

Visualització del trajecte del primer vol comercial entre Israel i els Emirats Àrabs
Visualització del trajecte del primer vol comercial entre Israel i els Emirats Àrabs (Reuters / Nir Elias)

 

ARXIVAT A:
IsraelPròxim Orient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut