S'enlaira amb èxit el coet de SpaceX, la primera nau tripulada privada
Enlairament del coet Falcon 9 de SpaceX, aquest dissabte a Florida (Reuters)

La càpsula de SpaceX, la primera nau tripulada privada, arriba a l'EEI

Després de 19 hores de vol, la càpsula de l'empresa d'Elon Musk s'acobla a l'Estació Espacial Internacional

RedaccióActualitzat

Aquest dissabte, cap a dos quarts de 10 del vespre hora catalana, s'ha enlairat finalment amb èxit el coet Falcon 9 de l'empresa SpaceX des del centre espacial Kennedy de Florida.

Al coet hi viatjaven els astronautes de la NASA Doug Harley i Bob Benhken amb destinació a l'Estació Espacial Internacional, l'EEI.


El públic assistent al llançament del Falcon 9, aquest dissabte a Florida (Reuters)

És el primer coet tripulat dels Estats Units que s'enlaira des de fa 9 anys. En aquest temps, els astronautes nord-americans que han anat a l'EEI ho han fet amb coets russos.

Benhken, que havia de viatjar a l'EEI fa anys, s'ha mostrat molt emocionat de poder-hi anar finalment, i amb un coet nord-americà:

"És absolutament un honor per a nosaltres formar part d'aquest gran esforç de tornar a posar els Estats Units en el mercat dels llançaments espacials."

Els astronautes Douglas Hurley i Robert Behnken, abans del llançament de l'SpaceX Falcon 9 (Reuters/Joe Skipper)
Els astronautes Douglas Hurley i Robert Behnken, abans del llançament de la càpsula espacial Crew Dragon (Reuters)

El llançament estava previst per a aquest dimecres, però es va haver de cancel·lar a causa de les males condicions meteorològiques.

Aquest dissabte tampoc eren òptimes, i hi havia moltes possibilitats que es tornés a suspendre per aquest diumenge, però al final s'ha pogut fer el llançament.

En 9 minuts, el coet ha arribat a 200 quilòmetres d'altura, i poc després la càpsula Crew Dragon s'ha separat del coet i ha continuat el viatge.

 

Arribada a l'EEI 19 hores després

Quan feia 19 hores de l'enlairament, la càpsula s'ha acoblat a l'Estació Espacial Internacional sense problemes, després de dues hores de maniobres d'aproximació.

La nau ha arribat a l'EEI deu minuts abans de l'hora prevista i ha completat l'aproximació a l'alçada de la frontera nord de la Xina amb Mongòlia.

 

 

Els astronautes s'estaran a l'EEI entre 6 i 16 setmanes treballant en les recerques científiques i tècniques que tenen encarregades.

 

L'acoblament de la càpsula Dragon Endeavour a l'Estació Espacial Internacional
L'acoblament de la càpsula Dragon Endeavour a l'Estació Espacial Internacional (EFE / NASA)

 

Trump assisteix a l'enlairament

A l'esdeveniment hi ha anat el president dels Estats Units, Donald Trump, que després de l'enlairament ha parlat amb l'empresari Elon Musk, responsable de SpaceX.

 

Elon Musk i Donald Trump, aquest dissabte després de l'enlairament del Falcon 9 (Reuters)

 

Musk també és el fundador de PayPal i de Tesla, la marca de cotxes elèctrics de luxe. Si el balanç del vol és positiu, la NASA certificarà la capacitat de SpaceX d'operar en vols espacials.

El pròxim llançament està previst per al 30 d'agost, ja amb un programa de missions convencionals, fet que permetria a la NASA superar aquests anys de dependència dels coets russos.

El projecte s'ha hagut d'endarrerir perquè, fa més d'un any, un coet sense tripulació de la mateixa empresa va explotar a causa d'un error en el sistema de propulsió.

 

 

ARXIVAT A:
Tecnologia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut