Audiència de valència, ciutat de la justícia
El judici es fa a l'Audiència de València (Wikimedia Commons /Joanbanjo)
València

S'enfronta a la presó per haver cobrat durant 32 anys les pensions de la seva mare morta

Un home hauria cobrat en total 194.000 euros de la pensió de viudetat i jubilació de la seva mare, que va morir el 1985

Actualitzat

Durant 32 anys, un home hauria cobrat les pensions de viudetat i jubilació de la seva mare que ja havia mort. Aquest dijous, l'home acusat d'estafa és jutjat a l'Audiència de València.

L'acusat va ocultar que la seva mare havia mort l'any 1985, i des d'aleshores va continuar cobrant la pensió que, segons el fiscal, suma 194.547 euros en 32 anys.

Segons l'escrit de la Fiscalia, l'acusat enviava cada any a la companyia asseguradora un document bancari fals per acreditar que la mare seguia viva. L'última actualització de la "fe de vida" de la seva mare la va aportar l'abril del 2017 amb un document similar, expedit suposadament per l'Ajuntament de València. Segons el text de l'acusació, el certificat duia un segell que imitava el del consistori i la firma d'un suposat funcionari.

Les pensions es transferien als comptes oberts a nom de la mare, i sobre els quals l'acusat tenia autorització, de manera que podia disposar dels fons ingressats.

El fiscal demana tres anys i mig de presó i una multa de 1.000 euros per un delicte continuat d'estafa i falsedat documental.

El judici havia de fer-se el novembre passat i va ser ajornat fins aquest dijous.


Altres casos similars

L'estafa es va descobrir el 2017, quan també va sortir a la llum un cas similar a Madrid. Una dona va estafar la Seguretat Social durant 31 anys cobrant la pensió de la seva mare morta.

Aquell any, la Policia Nacional va dur a terme una investigació sobre aquest tipus d'estafa que va destapar diversos casos a tot l'Estat per valor de prop de dos milions d'euros. Es van detenir 19 persones; l'any següent en van ser 46 per estafes per un valor total de 6 milions.

La persecució d'aquests casos és contínua i el sistema de detecció és cada vegada més eficaç, gràcies també a les noves tecnologies, però els casos continuen aflorant.

La policia rastreja les persones que superen els 100 anys, també les sospites de les entitats bancàries que han de sol·licitar una fe de vida del pensionista cada any. A més, el Ministeri de Justícia comunica el 90% de les defuncions, que dona de baixa automàticament la pensió.

ARXIVAT A:
JudicialPensionsPaís Valencià
Anar al contingut