S'endureixen les restriccions a Vic i Manlleu per frenar l'augment de contagis de Covid

Els ajuntaments demanen més recursos i escamots porta a porta per controlar les quarentenes

RedaccióActualitzat

A Vic i Manlleu han entrat en vigor aquest dijous les restriccions extraordinàries per intentar rebaixar els contagis, que no paren de créixer. Són les mateixes mesures que ja s'apliquen a Girona o a Barcelona i que limiten aforaments de bars i restaurants i tanquen parcs infantils.

Les restriccions, que s'allargaran quinze dies, són aquestes:

  • Només moure's per a allò imprescindible
  • Prohibició de l'ús de les barres en bars i restaurants
  • Tancar bars i restaurants a la una de la matinada
  • Reducció de l'aforament de bars i restaurants a la meitat tant en interiors com en terrasses
  • Reduccions d'aforaments als actes religiosos, culturals i esportius
  • L'aforament en comerços serà l'equivalent a 2,5 metres quadrats per persona

Mesures especials, doncs, per a Vic i Manlleu dins de l'aposta d'aplicar restriccions abans que hi hagi massa transmissió descontrolada, com passa ara a Madrid.

El risc de rebrot de Manlleu se situa en 1.068,78 i presenta una Rt (velocitat de propagació de virus els últims set dies) d'1,32, de les més altes de Catalunya, segons les últimes dades del Departament de Salut. A Vic, el risc de rebrot se situa en 602,50 i la Rt és d'1,44.

L'alcaldessa, Anna Erra, veu les restriccions absolutament necessàries.

"Portem temps amb petites alertes, petits semàfors taronges."

La gerent en funcions de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Teresa Sabater, assegura, també, que calen mesures restrictives.

"Ens estem acostant cap a la tardor que és una època que ens preocupa molt. No n'hi ha prou amb tenir estabilitzada la corba sinó que ens cal un pas més per doblegar-la."

 

Cua per fer-se proves PCR a Manlleu la setmana passada
Cua per fer-se proves PCR a Manlleu la setmana passada (ACN/Lourdes Casademont)

En els cribratges a Vic i al barri de l'Erm de Manlleu van sortir un 5% de positius, i l'escola d'aquest barri, la primera on s'han fet proves massives tenen gairebé la meitat dels grups confinats. I el problema és que les quarantenes no sempre es fan bé.

Per això, l'alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, demana més informadors i més vigilància policial.

"Ens cal un escamot porta a porta. Hem detectat que alumnes que no van a classe perquè estan teòricament confinats ens els trobem durant el dia en parcs o pistes esportives."

És en aquest sentit que els ajuntaments de Vic i Manlleu ja han ordenat tancar parcs infantils i pistes esportives.

 

Els experts recorden que la situació segueix sent delicada. Catalunya no té cap població que pugui veure's afectada per les noves restriccions del govern espanyol i n'aprova amb registres més baixos.

Catalunya té 11 ciutats de més de 100.000 habitants. Per ara, només Girona té una taxa d'incidència pròxima als 500 punts, però ja fa 15 dies que s'hi apliquen mesures.

I justament aquest dimecres a la tarda, s'han prorrogat 15 dies més. A Reus, en canvi, les restriccions s'aixecaran dimecres.

La cap d'Epidemiologia i Medicina Preventiva de Vall d'Hebron, Magda Campins, diu que era necessari que s'apliquessin restriccions a Madrid:

"Era i és necessari que Madrid adopti una sèrie de mesures restrictives i si s'han hagut d'arribar a aquests criteris a totes les ciutats de més de 100.000 habitants és una decisió probablement política per arribar a un acord, però basada en criteris epidemiològics."

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut