Imatges d'un videoaficionat on es pot veure l'exèrcit sirià patrullant pels carrers de Damasc.
Imatges d'un videoaficionat on es pot veure l'exèrcit sirià patrullant pels carrers de Damasc.
Damasc

S'eleven a 24 els morts a Síria en el primer divendres de ramadà mentre creix la pressió internacional contra el règim

Almenys 24 persones han mort a Síria per trets de l'exèrcit després de les pregàries nocturnes, segons informen els activistes contraris al règim. La repressió continua malgrat les condemnes internacionals i els gestos d'obertura de Bashar al-Assad.

Actualitzat
A tot Síria, milers de persones s'han manifestat en el primer divendres de ramadà en solidaritat amb Hama després que al-Assad impedís les protestes a la ciutat i prohibís l'oració en totes les mesquites de la zona.

La repressió de les massives manifestacions ha provocat almenys 24 morts per trets de les forces de seguretat a les ciutats de Damasc i Homs. Les protestes van començar de nit en aquestes ciutats i es van allargar durant tot el divendres a la resta del país. El portaveu del grup opositor, Comitès de Coordinació Local, Omar Edelbe, no descarta que hi hagi desenes de ferits i que pugui augmentar el nombre de víctimes mortals.

Un decret que arriba tard

Les protestes per demanar democràcia i la dimissió del president continuen a Síria, tot i que Bashar al-Assad ha promulgat un decret que autoritza el multipartidisme. Segons els opositors, aquest decret arriba molt tard.

La norma veta les formacions que siguin religioses o tribals, i les que tinguin l'origen en una entitat estrangera. L'oposició en desconfia i reclama canvis a la constitució, mentre que països com França ho qualifiquen de provocació.

Per Omar Edelbe, el decret promogut per Al-Assad "s'ha endarrerit cinc mesos" i ha comportat "2.000 màrtirs". Aquesta reforma "no tranquil·litzarà la situació" ja que ara "el poble només espera la dimissió d'Al-Assad". El portaveu del grup opositor calcula que ja han perdut la vida almenys 1.639 civils i 386 efectius de les forces de seguretat.

Al-Assad es queda sol

Hillary Clinton, secretària d'Estat dels EUA, responsabilitza el règim siri de la mort de més de 2.000 ciutadans d'aquest país a causa de la repressió de les protestes. "Creiem que el govern és responsable", així ho remarcava després de la reunió bilateral amb el ministre d'Exteriors canadenc, John Baird. Clinton afirmava que ella i el president Obama repudiaven l'onada de repressió d'aquest cap de setmana, en especial a Hama, i els bombardejos d'aquest dimecres que van deixar almenys 30 morts.

Clinton assegura que el president Al-Assad ja ha perdut tota la legitimitat per governar el poble siri i reafirmava el seu suport per assolir una transició democràtica. El portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, diu que "tots hem de començar a pensar en un futur sense Al-Assad, perquè els 23 milions de siris ja han començat".

D'aquesta manera, l'aliat tradicional de Síria, Rússia, també es manifestava en contra de l'actuació del govern d'Al-Assad. En paraules de Medvédev, "Al-Assad necessita reformes amb urgència i reconciliar-se amb l'oposició" sinó "tindrà un futur molt trist i nosaltres haurem de prendre algunes decisions".


Anar al contingut