Centenars de persones en una "rave" il·legal a Llinars del Vallès

El balanç de la nit de Cap d'Any ha acabat sense grans incompliments malgrat les restriccions del Procicat

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra han aixecat 544 actes per incompliment de les restriccions per la Covid-19 i han efectuat 90 inspeccions a locals durant la nit de Cap d'Any. S'han detectat quatre festes il·legals, una de les quals, a Llinars del Vallès, ha seguit en marxa amb centenars de participants fins aquest dissabte al matí, quan s'ha desallotjat

Els Mossos han instal·lat un dispositiu a l'exterior de la nau i identifiquen les persones que en surten. De tota manera, hi ha molts assistents que esquiven la policia i marxen per camins que no estan vigilats sense que se'ls identifiqui. Els veïns del municipi van alertar la policia cap a les nou del vespre després que un gran nombre de vehicles col·lapsés la carretera C-251. 

 

 

Segons els Mossos, més de 200 vehicles han estacionat a les afores de la nau abandonada on es fa la festa, amb diverses matrícules estrangeres. A més, hi ha persones fent acampada. La policia catalana ha intentat contactar amb persones de l'organització per iniciar una mediació i conèixer quines intencions tenen.

Els Mossos asseguren que actuen amb criteris d'oportunitat, congruència i proporcionalitat i, per tant, consideren que entrar dins la nau abandonada podria generar greuges pitjors. Per la seva banda, els assistents a la festa diuen que s'hi volen quedar fins dilluns.

Fonts dels Mossos han dit a TV3 que, al llarg de les properes hores, es trobarà una solució, ja sigui perquè la festa acabi o bé perquè s'hi intervindrà. El fet que no hi hagi denúncia per part del propietari de la nau, l'Ajuntament no hagi fet cap petició urgent i els fets passin en una zona aïllada fa que la policia no consideri urgent desallotjar l'espai.

D'altra banda, el govern encara no ha decidit quin protocol sanitari s'aplicarà a les persones que han estat a la festa.

 

Autocaravanes i gent acampada als camins d'accés (Eduard Galí)
 

La policia també ha denunciat un hotel de Santa Perpètua de Mogoda, al Vallès Occidental, per una "festa il·legal" a les habitacions sense respectar les restriccions dictades pel Procicat.

Fins al lloc s'hi van desplaçar diverses patrulles del cos i efectius de la policia local del municipi. Segons els propietaris de l'hotel, van ser ells mateixos els que van alertar la policia en veure que la situació s'estava descontrolant.

La façana de l'hotel de Santa Perpètua de Mogoda, on s'ha celebrat una festa il·legal
La façana de l'hotel de Santa Perpètua de Mogoda, on s'ha celebrat una festa il·legal (CCMA)

 

També s'ha descobert una festa a una casa de colònies a Esponellà, al Pla de l'Estany, amb 16 persones sense mascareta. La policia ha denunciat els assistents i els propietaris de la finca.

Per últim, els Mossos han dissolt una festa il·legal a una discoteca de Cornellà de Llobregat.

S'han detectat poques festes il·legals però, el que és molt preocupant, en paraules del conseller d'Interior, és l'increment de detencions per violència masclista. 12 persones, que és el doble de l'any passat. 
 

Incidents lleus

El dispositiu Oris s'ha fet coordinadament amb les policies locals del territori. A Cunit, al Baix Penedès, s'ha detectat vuit incendis en contenidors i naus.

A Reus hi ha hagut un incendi en un local de restauració. Per últim, el foc a una planta baixa a Mataró ha deixat una persona ferida, a un quart de cinc de la matinada.

El conseller d'Interior Miquel Samper ha donat el balanç de l'operatiu de la nit de Cap d'Any
El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha donat el balanç de l'operatiu de la nit de Cap d'Any (CCMA)

 

Emergències

Pel que fa als serveis d'Emergències, s'han efectuat un total de 3.000 trucades al 112, de les quals 208 es tractaven d'incidents relacionats amb la festa – un 20,3% menys que l'any anterior – i 641 per requerir assistència sanitària.

Un 77,2% de les trucades s'han fet des de la demarcació de Barcelona, a Tarragona un 10,2 %, un 7% des de Girona i un 5% a Lleida.  

 

Dispositiu a les carreteres

Des d'Interior han informat que no hi ha hagut cap sinistre mortal a les carreteres catalanes durant la revetlla, ni es té constància de cap accident greu ni incidència viària destacada.

"Una bona dada que hem de tenir present", ha dit el comissari David Boneta.

Pel que fa als desplaçaments, durant la nit de Cap d'Any han sortit 23.704 vehicles de l'àrea metropolitana de Barcelona. Representa una disminució del 67,7% respecte al Cap d'Any del 2019.

El conseller Sàmper ha admès que gran part de les sortides s'haurien produït durant els dies previs a la festivitat.

Han sortit 23.704 vehicles de l'àrea metropolitana de Barcelona per Cap d'Any
Han sortit 23.704 vehicles de l'àrea metropolitana de Barcelona per Cap d'Any (CCMA)

 

El balanç total de la sinistralitat a les carreteres, de l'1 de gener al 31 de desembre del 2020, és de 105 accidents mortals. Hi ha hagut un descens del 40% respecte al 2019, "per la disminució de la mobilitat", com ha aclarit el conseller.

El gruix de les víctimes mortals han estat els col·lectius anomenats vulnerables a les carreteres: 21 motoristes, 8 ciclistes i 11 vianants.

Els controls de trànsit han estat distribuïts en 46 punts arreu de Catalunya. S'han fet 440 lectures d'alcoholèmia, de les quals 29 han estat positives. Hi ha hagut 10 testos d'estupefaents i 6 han donat positiu.

En roda de premsa del balanç de l'operatiu Oris, durant la nit del 31 de desembre del 2020, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha agraït el compliment "generalitzat" de la ciutadania a les normes del Procicat vigents la revetlla de Cap d'Any.

"Tinc l'obligació d'alertar que no s'ha acabat el control d'aquesta pandèmia, ens queda la nit de Reis, les normes són vigents", ha avisat el conseller d'Interior.

 

Pla Neucat

El pla Neucat es manté en alerta de forma especial a la Catalunya Central i a les comarques del Ripollès, la Garrotxa i la Selva, per risc de nevades a més de 500 metres.

Durant la nit de Cap d'Any no s'ha detectat cap afectació per la neu. Tot i això, des d'Interior han alertat del descens de les temperatures en els pròxims dies i del risc de tenir les carreteres glaçades.

 

112 denúncies per incomplir el toc de queda a Barcelona

Per la seva banda, la Guàrdia Urbana de Barcelona no ha detectat festes il·legals més enllà d'una festa al vestíbul d'un immoble amb un grup d'unes 10 persones que han estat denunciades i un karaoke amb unes 22 persones a l'interior.

Els agents han interposat 112 denúncies per no respectar el toc de queda i 39 per no portar la mascareta a la via pública i altres espais a l'aire lliure. Pel que fa a denúncies a bars i restaurants, només s'ha detectat un local que no complia l'horari de tancament.

ARXIVAT A:
Policial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut