Nouakchott

Segrestats a Mauritània tres membres d'una ONG catalana que participaven en una caravana humanitària

Tres membres de l'ONG catalana Barcelona-Acció Solidària han estat segrestats a Mauritània quan participaven en una caravana d'ajuda humanitària per terres africanes. Els segrestats són Albert Vilalta, director general de Tabasa-Túnels del Cadí; la funcionària Alícia Gámez, i l'empresari Roque Pascual. En el moment del segrest, els 15 vehicles de la caravana feien trajecte cap a Nouakchott, la capital, quan uns desconeguts han obert foc. La diplomàcia espanyola ha engegat tots els mecanismes necessaris per resoldre la situació. Encara es desconeix l'autoria del segrest, tot i que una de les hipòtesis és que es tracti de l'organització Al-Qaeda al Magrib Islàmic, present a Mauritània des de fa dos anys.

Actualitzat
Tres membres de l'ONG catalana Barcelona-Acció Solidària que participaven en la Caravana Solidària 2009 han estat segrestats aquest diumenge al vespre, segons ha confirmat la policia mauritana. Les tres persones segrestades són el director general del Túnel del Cadí, Albert Vilalta; la funcionària del Departament de Justícia Alícia Gámez, i el conseller delegat de l'empresa Gecoinsa Roque Pascual.
 
Segons han explicat altres membres de l'expedició, els vehicles s'han aturat en una benzinera i, poc després d'emprendre la marxa, per les emissores que els mantenen en contacte s'han sentit crits de "para, para". Alguns també afirmen que han sentit soroll d'una metralleta i fins i tot trets. Els fets han passat de camí cap a Nouakchott, a 170 quilòmetres de la capital del país.

La caravana ha aturat la circulació i s'han adonat que faltava l'últim vehicle. Quan han retrocedit per veure què passava, han trobat el cotxe amb els llums encesos, les portes obertes i buit. A l'interior hi havia diversos objectes de valor, com ordinadors portàtils, així com també els diners en metàl·lic. Els tres segrestats, que viatjaven en l'últim vehicle, eren, a més, els encarregats de portar els diners de la caravana. Al voltant del vehicle han vist unes petjades i roderes que s'endinsaven en el desert i han trobat tres casquets de bala a la carretera. Un nòmada de la zona ha explicat que ha vist un vehicle sospitós.

Diversos membres de l'exèrcit i policia mauritans són sobre el terreny miren d'esbrinar què ha passat i la policia protegeix la resta d'integrants de la caravana, que estan bé de salut. Un comboi de l'exèrcit maurità enviat per l'ambaixada espanyola els ha escortat fins a la capital, on ara són.

El govern espanyol ha activat totes les alertes i els mecanismes consulars de Mauritania i el Senegal per organitzar les tasques de localització i rescat de les tres persones segrestades. Així ho ha confirmat l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, l'Ajuntament del qual és un dels patrocinadors de la caravana.

El president de l'executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, està sent informat del desenvolupament del segrest per la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, i pel ministre d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos.

De moment no se sap l'autoria d'aquest segrest. Una de les hipòtesis és que es tracti de l'organització Al-Qaeda al Magrib Islàmic. La presència d'aquesta organització a Mauritània es va confirmar ara fa dos anys.

La caravana solidària va sortir el passat 22 de novembre del port de Barcelona. Es tracta del projecte humanitari més important que es fa a l'Àfrica occidental. La iniciativa, organitzada per Barcelona-Acció Solidària, té per objectiu transportar el material recollit per 35 ONG catalanes.

La caravana, en la seva novena edició, transporta al Marroc, a Mauritània, el Senegal i Gàmbia més de 3.000 caixes de material corresponent a 106 projectes.
Anar al contingut