Segona causa del TSJC a Torra per desobediència, a tres dies de la reunió amb Sánchez
El president de la Generalitat, Quim Torra (ACN)
Barcelona

Segona causa del TSJC a Torra per desobediència, a tres dies de la reunió amb Sánchez

La Generalitat considera que és la continuació de la "causa general contra l'independentisme"

RedaccióActualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obert una segona causa penal al president Quim Torra per la pancarta de suport als presos quan s'havien convocat les eleccions generals del 10 de novembre.

L'associació Impulso Ciudadano va presentar la demanda per desobediència, que ara el TSJC admet. El magistrat Carlos Ramos ha estat designat el jutge instructor. És el mateix que en la primera causa.

Aquesta causa se suma a la que ja va condemnar per desobediència Torra per la pancarta que va penjar al balcó per les eleccions espanyoles del 28 d'abril; una condemna que li ha comportat la pèrdua de l'escó de diputat al Parlament.

El motiu és no acatar l'ordre del mateix TSJC de retirar la pancarta sobre els presos del Palau de la Generalitat al setembre. En concret, el tribunal li va donar 48 hores el 23 de setembre. Finalment, va ser retirada el 27, després de recórrer als Mossos d'Esquadra. La van acabar traient el cantautor i exdiputat Lluís Llach, l'actriu Sílvia Bel, el periodista i exdiputat Antoni Baños i la portaveu de Somescola, Teresa Casals.

El cantautor i exdiputat Lluís Llach, l'actriu Sílvia Bel, el periodista i exdiputat Antoni Baños i la portaveu de Somescola, Teresa Casals, col·loquen una nova pancarta al balcó del Palau de la Gener
El cantautor Lluís Llach, l'actriu Sílvia Bel, el periodista Antoni Baños i la portaveu de Somescola, Teresa Casals, van col·locar una nova pancarta al balcó (ACN/Guillem Roset)

La notícia arriba la mateixa setmana que el president Torra té previst reunir-se amb el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez. La trobada està prevista al Palau de la Generalitat dijous.

 

Govern: "Continua la causa general contra l'independentisme"

La Generalitat ha considerat que, amb aquesta decisió, els tribunals "continuen la seva causa general contra l'independentisme per raons polítiques".

El govern ha recordat que la prohibició de la pancarta no se cenyia al període electoral:

"En aquest cas, la pancarta per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats no es prohibia durant el període electoral, sinó que s'obligava a retirar-la del balcó del Palau de la Generalitat amb caràcter general i permanent."

Per això, afegeixen, la qüestió de fons no és "la neutralitat de les institucions" en campanya sinó que "l'estat espanyol té un problema amb la llibertat d'expressió i la defensa dels drets fonamentals".

El govern defensa el caràcter "sempre coherent i honest" de Torra a favor dels drets civils i polítics i el contraposa a la "venjança" que, diu, motiva les accions dels tribunals.

La Generalitat es reserva el dret a "prendre les decisions oportunes" davant aquest "atac judicial".

ARXIVAT A:
Quim TorraProcés català
Anar al contingut