Les persones sordes o cegues podran fer testament en privat (Andreas Breitling/Pixabay)
Les persones sordes o cegues podran fer testament en privat (Andreas Breitling/Pixabay)
Barcelona

Segona llei del govern Torra, que facilita fer testament a persones cegues i sordes

Llum verda del Parlament a eliminar la part del Codi Civil que imposava restriccions a les persones amb discapacitat auditiva i visual a l'hora de fer testament

RedaccióActualitzat

El govern de Quim Torra ha tirat davant la seva segona llei en 17 mesos. El ple del Parlament ha aprovat aquest dimecres per unanimitat el projecte de llei de modificació del Codi Civil de Catalunya, per garantir la no discriminació de les persones amb discapacitat sensorial, com ceguesa o sordesa.

El projecte de llei elimina qualsevol limitació a l'hora que aquestes persones puguin fer testament o intervenir com a testimonis en l'atorgament del testament d'algú altre. És a dir, que podran fer testament de forma privada, sense testimonis, i també podran actuar com a testimonis. 

A banda, se suprimeixen del Codi Civil les paraules "sord", "cec" i "mut" 

 


La consellera de Justícia, Ester Capella, ha anunciat que les notaries hauran d'oferir suport a aquestes persones amb discapacitat, sense cobrar-los més: 

"L'article 421.8 suprimeix les referències a les persones testadores sordes, cegues, mudes o sordmudes, consagra el dret de les persones amb discapcitat sensorial a rebre del notari corresponent el suport i els mitjans necessaris per a poder testar, sense que això els comporti cap càrrega econòmica addicional." 

Capella ha destacat que el "progrés social, els canvis normatius i el desenvolupament tecnològic" han deixat sense sentit les restriccions.

Tots els grups han celebrat el canvi, per la igualtat de condicions que suposa, encara que alguns han lamentat que arribi tard. 

El Col·legi de Notaris va demanar sis mesos per adaptar-se al canvi legislatiu, cosa que s'ha acceptat. 

Fins ara, hi havia una restricció general a les persones amb discapacitat auditiva o visual. El notari havia d'avaluar en cada cas la capacitat de comprensió i les habilitats comunicatives de la persona interessada a fer testament o que havia d'intervenir com a testimoni en l'acte d'atorgament de testament. 
 

 

Després de la votació, tots els diputats han aplaudit adreçant-se cap a la tribuna de convidats, on hi havia representants de les entitats que agrupen aquests col·lectius. Els implicats s'han declarat emocionats per haver eliminat una discriminació. 


Aquesta és la segona llei impulsada pel govern que s'aprova aquesta legislatura, que va començar el maig del 2018. 

ARXIVAT A:
Parlament de Catalunya
Anar al contingut