Simón remarca que, en el moment actual de la pandèmia, és prioritari detectar els casos de Covid-19

Simón relativitza el ball de xifres: "És prioritari identificar els casos de Covid-19"

Per segon dia consecutiu, el Ministeri de Sanitat informa que no s'ha notificat cap mort per coronavirus a tot Espanya
Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Per segon dia consecutiu, el Ministeri de Sanitat ha informat que no li consta que cap persona hagi mort per Covid-19 a Espanya en les últimes 24 hores. Això fa que la xifra total de víctimes des de l'inici de la pandèmia es mantingui en 27.127. D'aquestes, 34 han perdut la vida en l'última setmana.

El que sí que hi ha hagut són nous contagis confirmats. En l'últim dia, 137. La majoria s'han detectat a Madrid, que n'ha notificat 73 i on no ha mort ningú amb Covid-19 en la darrera setmana.

En el cas de Catalunya, l'últim balanç del Ministeri de Sanitat és de 17 positius nous i 9 morts en l'última setmana. 

De fet, l'1 de juny ha estat el primer dia des de l'inici de la pandèmia que a Catalunya no s'ha declarat cap nova víctima mortal, segons el Departament de Salut, encara que s'ha d'esperar que no arribi alguna notificació. El balanç total de víctimes a Catalunya puja a 12.289. 

La Generalitat sí que ha recollit noves defuncions amb les dades de les empreses funeràries, que han comunicat 9 morts en les últimes 24 hores.

 

Fernando Simón ha destacat que cada cop hi ha menys pacients de Covid-19 a les UCI

 

El director d'Alertes i Emergències del Ministeri, Fernando Simón, ha reiterat que hi ha dades que s'estan verificant, que alguna comunitat ha tingut problemes per "carregar dades" i que algunes poden no quadrar si es modifiquen després de les 12 del migdia, l'hora a què les recullen.  

"Donem les dades que ens donen. Pot haver-hi algun desajust, però han de ser els mateixos. Estem verificant les dades de les defuncions, perquè de vegades se sap la defunció, però no la data en què va tenir lloc."


Davant la insistència dels periodistes sobre balanços de víctimes que no acaben de quadrar, Simón ha admès que les xifres poden oscil·lar lleument, però ha considerat que ara la prioritat ha de ser una altra:

"Tot i que les dades de difunts són importants des del punt de vista social, i també individual per a cadascun de nosaltres, ara no són l'objectiu prioritari de la vigilància.

Per controlar la transmissió, ara ens interessa el nombre de sospitosos que s'identifiquen, la quantitat de PCR que se'ls fan, quantes són positives i el temps que passa des que s'inicien els símptomes fins que s'aïlla aquesta persona. I el nombre de contactes d'aquests casos, que se'ls segueixi correctament i, si hi ha casos que no venen d'un contacte conegut, identificar-los. Saber si hi ha cadenes de transmissió que no controlem, per poder reaccionar si hi ha un brot o entren nous casos des de l'exterior".


La conclusió, per Simón, és que ara cal centrar-se a detectar tots els casos que hi pugui haver:

"Tenir una sèrie contínua des de l'inici de la pandèmia és interessant, per descomptat que sí. Però ara mateix no crec que aporti 2 o 3 casos més a una sèrie de 100 dies. Sí que aporta molt saber si, de tots els casos sospitosos, estem fem PCR al 10% o al 95%".

 


"Si altres països tenen menys morts, enhorabona"

Interrogat sobre la taxa de lealitat de la Covid-19 a Espanya, Fernando Simón ha explicat que no és fàcil fer comparacions entre països perquè no se sap quants casos s'estan detectant dels que realment hi ha, perquè altres països no han fet estudis de seroprevalença per saber quin percentatge de la població ha passat el coronavirus i potser no se n'ha ni adonat.

 

 

Simón ha xifrat en un 12% la taxa a Espanya i en un 14% la del Regne Unit, el 19% a França i el 4,7% a Alemanya. Aquest últim percentatge "estrany", ha dit, es pot deure al fet que s'hagin detectat molts més casos o que les notificacions de defuncions segueixin uns altres criteris.

Per tot plegat, ha afegit que no es tracta de comparar-se, sinó de tenir el menor nombre de casos possible:

"L'objectiu no és tenir ni més ni menys letalitat, sinó tenir el menor nombre possible de casos i els menys difunts possibles. Si altres països en poden aconseguir menys que nosaltres, enhorabona. L'objectiu no és que ells en tinguin més. És que nosaltres tinguem els mínims."

 

Sense resposta sobre el públic als camps de futbol

El responsable d'Alertes i Emergències Sanitàries no ha pogut concretar si, en la fase 3, es permetrà la presència de públic als estadis de futbol:

"No hi ha una resposta tancada a aquesta pregunta que ens han fet els jugadors avui en una reunió amb el ministre. N'hem d'avaluar els riscos. En fase 3, si es pot fer, es farà".

Simón ha admès que tothom ha estat d'acord que "no seria just" que pogués haver-hi públic en alguns camps, però en altres, no.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut