Gabriel Rufián a Pedro Sánchez: "O és un irresponsable, o vol anar a eleccions"
Gabriel Rufián, aquest dimarts durant la seva intervenció al Congrés
Madrid

Gabriel Rufián a Pedro Sánchez: "O és un irresponsable, o vol anar a eleccions"

El segon dia del debat d'investidura es mantenen les incògnites de què votaran ERC i Podem

Josep Maria CampsActualitzat

El segon dia del debat d'investidura l'han encetat els dos grups parlamentaris que aquest dilluns no van tenir temps d'intervenir: ERC i PNB.

 

"O és un irresponsable, o vol anar a eleccions"

Rufián ha començat amb una cita de Miguel de Unamuno del 1936, i ha continuat recordant Joan Tardà, que ha definit com "el millor company i amic", i dient que el que hauria de fer aquest discurs és Oriol Junqueras.

A Sánchez li ha recriminat que actuï com si tingués majoria absoluta, i ahora que demani al PP i a Ciutadans que s'abstinguin per deixar-lo governar.

Però el principal retret ha estat que ignorés tant Podem com els partits independentistes, i ha dit que va fer un discurs "irresponsable i negligent":

"Què fa ignorant-nos a nosaltres? Dues hores de discurs d'investidura i una sola menció durant 3 segons als seus socis, als seus hipotètics socis de facto, Unides Podem, i zero a Catalunya."

"És irresponsable i negligent, vostè va ser un irresponsable i negligent ahir, i desgraciadament o vostè és un irresponsable, o vostè vol anar a eleccions."


La guineu i el llenyataire

Rufián s'ha queixat que, malgrat això, siguin els independentistes els que són tractats pel PSOE com a intransigents i irresponsables.

En aquest sentit, i fent servir el conte de la guineu i el llenyataire, ha acusat Sánchez de dir una cosa amb les paraules i la contrària amb els gestos.

Ha afegit que des de la moció de censura que li va permetre accedir a La Moncloa, ERC ha donat suport a Sánchez "gratis" en molts moments.


Jugar a la ruleta russa

Segons Rufián, l'única contrapartida que han demanat és "diàleg i parlar", però la resposta ha estat negar-s'hi i que els acusessin a ells d'irresponsables i intransigents.

El diputat d'ERC ha assegurat que això implica "jugar a la ruleta russa":

"Vostès estan avui aquí jugant a la ruleta russa amb donar una segona oportunitat a Casado, Rivera i Abascal d'arribar a La Moncloa."

"Tenen 48 hores"

Rufián ha assegurat que "esperen el millor" del PSOE, però que ERC "està preparada per al pitjor":

"No subestimin la nostra fortalesa i la nostra determinació. Esperem el millor de vostès, però estem preparats per al pitjor, som el fruit de moltes derrotes, però també som la llavor de totes les victòries."

"Per poder donar la mà a algú, cal que aquest algú hi sigui. Per votar algun acord, cal que hi hagi acord. Per començar a caminar, cal començar a moure's. Tenen 48 hores."


Sánchez: "Abandonin la unilateralitat"

La resposta de Sánchez a Rufián no s'ha mogut de les posicions que té consolidades sobre el conflicte polític a Catalunya: ha reiterat que el problema no és d'independència sinó de convivència.

En aquest sentit ha reclamat que ERC abandoni la "unilateralitat" i que renunciïn al lema "ho tornarem a fer".

El candidat ha assegurat que en el seu discurs sí que va parlar de Catalunya, perquè no diferencia entre les diferents parts de l'estat espanyol respecte als 6 eixos temàtics del seu programa.

Pedro Sánchez ha dit que la tardor del 2017 a Catalunya es va trencar l'ordre constitucional, i ha preguntat a Rufián si el que ha passat després no els ha fet canviar de parer:

"Han après alguna cosa de tot aquest procés? Perquè si ho han fet podrem trobar una senda en la qual poder-nos entendre."


Rufián reivindica la desobediència civil

La primera resposta de Rufián ha estat negar que l'independentisme sigui unilateral, i ha assegurat que el problema no és l'independentisme, sinó la regressió dels drets civils:

"Si creuen que el que està passant, que el judici a 11 independentistes va d'això, s'equivoquen. Demà poden ser 11 sindicalistes, 11 feministes, 11 humoristes, 11 periodistes crítics, això no és un judici a l'independentisme català, és una regressió dels drets civils de tots, tinguem la bandera que tinguem al balcó o al cor, i cal entendre-ho."

Rufián ha assegurat que el que s'està criminalitzant és la desobediència civil.


Sánchez reclama un "consens ampli" a Catalunya

La resposta de Sánchez ha estat qüestionar la voluntat de diàleg dels partits independentistes, i els ha reclamat que no parlin en nom de Catalunya.

Segons el candidat a repetir presidència del govern, el que han de fer aquests partits és buscar "un consens ampli" amb els partits catalans no independentistes.

Sánchez ha assegurat que el PSC ha assistit a les reunions convocades pel president de la Generalitat, però que aquest "mai ha retirat el desafiament de la unilateralitat".

En aquest sentit, els ha reclamat que "reconeguin la legitimitat" dels partits no independentistes, i ha reiterat la idea que l'independentisme vol continuar exercint la unilateralitat.


Rufián: "No doni per descomptada la nostra abstenció"

Rufián ha tancat les seves intervencions recordant a Sánchez el termini de 48 hores "per posar-se d'acord", però no ha detallat amb qui ni sobre què ha de ser aquest acord:

"No doni per descomptada la nostra abstenció. Tenen un màxim de 48 hores per posar-se d'acord, per nosaltres que no quedi. Els demanem un cop més que avaluïn en la seva justa mesura l'enorme exercici de generositat que està fent aquest grup que tinc l'honor de representar."


Aitor Esteban (PNB): "Vostè ha d'escollir"


El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha dit que l'ha desconcertat "l'estratègia negociadora" de Pedro Sánchez, i l'ha acusat de creure's un "mag de la geometria variable".

Li ha retret que hagi demanat l'abstenció dels seus enemics polítics, Casado i Rivera, i li ha reclamat que no busqui solucions ràpides que poden portar a situacions inviables a mitjà i llarg termini.

Segons ha dit Esteban, Sánchez ha d'escollir, i ha de buscar aliances, no reclamar "pactes d'adhesió":

"Qui ha de buscar les aliances és vostè, això no pot ser un pacte d'adhesió, la seva investidura no hauria de valdre només perquè vostè surti escollit, sinó per articular una majoria al voltant dels reptes i que hi hagi distensió en la política, i això no passarà d'un dia a l'altre. Vostè té una gran oportunitat si és valent."


Aquest dimarts, abstenció

Esteban ha assegurat que el candidat no ha trucat al seu partit en les dues últimes setmanes, i que hi ha assumptes acordats que el PNB considera que no s'estan complint.

Al final, li ha dit que el vot del PNB d'aquest dimarts serà una abstenció, i li ha desitjat sort.


"Ha entès que votaríem sí "per se""

En la primera rèplica, Sánchez ha negat que no s'hagin esforçat a parlar amb el PNB, però ho ha desmentit després Esteban, detallant les reunions que han tingut.

El portaveu del PNB ha reiterat que des del 8 de juliol no s'han reunit per parlar de la investidura, i ha assegurat que Sánchez "ha entès que votaríem sí "per se":

"És veritat que vostè és l'única opció, però hi haurà de posar alguna cosa per part seva. No estem en dinàmica d'ERC i Bildu, negociem nosaltres, si arriben a un acord amb Podem, serà amb ells, no parlen per nosaltres."

Esteban ha dit que espera que d'aquí a dijous "passin algunes coses".

En les rèpliques, Sánchez ha insistit que el PSOE sempre s'ha distingit pel fet de buscar el diàleg i el consens, però no ha qüestionat els detalls de la no negociació que ha exposat Esteban.

 

Laura Borràs a Sánchez: "En comptes de seduir, culpabilitzen"

 

Laura Borràs, diputada de Junts per Catalunya, ha encetat el torn del Grup Mixt acusant Sánchez de prepotència per pretendre governar en solitari amb el 28% dels vots del 28A.

Però el gruix del discurs Borràs l'ha dedicat a reivindicar el programa independentista i a retreure a Sánchez la negació del dret a l'autodeterminació.

Segons Borràs, això ho fa el candidat, per exemple, vetant Pablo Iglesias al seu govern perquè parla de "presos polítics":

"Diu que no vol un vicepresident que parli de presos polítics, però el que caldria és que no n'hi hagués, de presos polítics."

"En comptes de seduir, culpabilitzen; en comptes de convèncer, coaccionen."

Borràs, el grup de la qual ja va anunciar aquest dilluns que votaran en contra en la investidura, ha recomanat a Sánchez que faci "un curs accelerat de drets democràtics".


EH Bildu: "Què vol fer que no faria la dreta?"

El tercer partit independentista que pot facilitar la investidura a Sánchez, EH Bildu, ha anunciat des de la tribuna del Congrés que s'abstindrà.

Ho ha dit la seva portaveu, Mertxe Aizpurua, que ha afegit que ho fan per evitar que pugui haver-hi un govern "del trident de la dreta reaccionària".

I que han decidit aquesta abstenció malgrat que tenen "moltes raons per desconfiar" de la capacitat del candidat a la presidència del govern.

Segons ha dit Aizpurua, aquesta desconfiança surt de les dificultats per arribar a acords amb Podem, l'únic gran partit, ha dit, que vol superar l'actual model d'estat:

"Què vol fer, senyor Sánchez, que no faria la dreta del PP, Cs i Vox?"


La portaveu d'EH Bildu ha assegurat que són el segon partit al País Basc i a Navarra, i ha recordat a Sánchez el suport que li van donar fa més d'un any per superar la moció de censura a Rajoy.

Després d'Aizpurua han intervingut els representants de Coalició Canària i de Navarra Suma, amb dos diputats cadascun.

Les últimes intervencions ha estat la de Joan Baldoví, de Compromís, i el Partit Regionalista de Cantàbria, amb només 1 diputat cadascun.


Sánchez: "Jo vull govern, estabilitat i legislatura"

Després de les intervencions dels grups, i de la d'Adriana Lastra, que ha parlat en nom del grup del PSOE, Sánchez ha fet una última intervenció.

En aquestes últimes paraules, el candidat a ser investit president del govern espanyol ha reiterat la proposta de reformar l'article 99 de la Constitució per evitar repeticions electorals.

També ha fet una apel·lació directa al PP, Cs i Podem:

"A l'únic que apel·lo és a la responsabilitat del PP; a Ciutadans, que deixi de banda el sectarisme, i també al grup d'Unides Podem, a la seva generositat i a la seva responsabilitat."

"La disjuntiva és senzilla: volem o no volem govern, volem legislatura o bloqueig, volem estabilitat o eleccions el 10 de novembre? Jo vull govern, estabilitat i legislatura."

 

 

La incògnita d'ERC

Aquesta segona jornada s'ha encarat amb la incògnita de què farà ERC, si votarà en contra de Pedro Sánchez o si s'abstindrà per facilitar la seva investidura.

El partit liderat per Oriol Junqueras ha dit que la decisió la prendran al migdia, després de totes les intervencions dels partits i també de Sánchez, i just abans de la votació.

Qui aquest dilluns ja va deixar clar què farà és JxCat: hi votaran en contra. De tota manera, hi ha pocs dubtes que aquest dimarts Sánchez no aconseguirà la majoria absoluta necessària, i que caldrà esperar a dijous per veure si aconsegueix prou vots per arribar a la simple.


La "tossuderia" de Sánchez, segons Iglesias

Pel que fa al gruix de vots que Sánchez necessita per seguir sent president del govern espanyol, els de Podem, el debat entre aquest i Pablo Iglesias va mostrar que encara ho té molt difícil.

Iglesias va retreure a Sánchez haver-li proposat que Podem fos "un simple decorat" en el seu govern.

En les rèpliques i contrarèpliques entre tots dos el to es va anar endurint, i Iglesias va acabar dient-li que abandonés "la tossuderia de no fer un govern de coalició".

ARXIVAT A:
InvestiduraPedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut