Madrid

Rosell diu al jutge: "No hi va haver comissions. Ni legals ni il·legals"

L'expresident del Barça nega que els pagaments per organitzar partits amistosos de la selecció del Brasil fossin comissions

Juli RodésActualitzat

Segon dia de judici, aquest dimarts, a Sandro Rosell i cinc persones més, acusades de blanqueig de capitals. La sessió ha començat, amb retard, passades les 10.45, amb la resolució de les qüestions prèvies plantejades dilluns, que van ocupar la totalitat de la primera jornada.

A continuació, Rosell ha estat el primer a declarar. Ho ha fet durant més de dues hores, responent només les preguntes del seu advocat. Ha anunciat que no respondrà la Fiscalia, perquè "l'escrit de la Fiscalia té tants errors i falsedats".

Rosell ha començat la declaració explicant la seva trajectòria professional.

A preguntes de Molins, ha anat detallant en què consistia la seva feina, que el va portar a negociar els drets de 24 partits amistosos de la selecció brasilera de futbol al grup empresarial àrab International Sports Events (ISE).

En aquest sentit, Rosell ha negat categòricament haver cobrat cap comissió.

"No. No hi va haver comissions. Ni legals ni il·legals. No hi va haver comissions. L'únic que hi va haver són retribucions a la meva empresa per part d'ISE."


Rosell ha explicat que, contràriament al que diu la Fiscalia, ell va cobrar 5,8 milions d'euros, dels 8,3 previstos inicialment, perquè, a més del pagament inicial, va cobrar només per 14 dels 24 partits contractats.

 

L'advocat de Sandro Rosell, Pau Molins, durant la declaració del seu defensat

 

Així, Rosell sosté que va cobrar un primer pagament de 2,5 milions d'euros, i 14 pagaments de 250.000 euros, per 14 partits amistosos jugats per la selecció brasilera de futbol.

La resta de partits asegura que no els va cobrar perquè va rescindir el contracte entre la seva empresa amb seu a Andorra, Uptrend, i ISE, quan va decidir ser candidat a la presidència del Futbol Club Barcelona.

S'ha referit després a la venda d'una altra societat seva, BSM, arran de la seva elecció com a president del Barça. La Fiscalia sosté que va ser una compravenda simulada.

Rosell ho nega i diu que la venda es va fer de manera real i correcta i que en va quedar constància documental amb un contracte privat i amb una escriptura signada a Barcelona.

 

Sandro Rosell durant la seva declaració a l'Audiència Nacional aquest dimarts

 

També ha assegurat que la seva dona, Marta Pineda -també investigada per aquest cas, però no empresonada- no va prendre cap decisió en la venda de BSM, i que es va limitar a anar al notari perquè ell l'hi va demanar.


L'escrit de la fiscalia, "surrealista"

Durant la seva declaració, Rosell ha insistit en l'argument inicial que l'escrit de la fiscalia conté molts errors. Hi ha dedicat qualificatius com "surrealista" o "rocambolesc".

Un exemple és la referència que n'ha fet quan Molins li ha preguntat per un préstec de Ricardo Teixeira, president de la Confederació Brasilera de Futbol, que Rosell va tornar-li en no tirar endavant la promoció d'uns pisos que tots dos volien comprar a Andorra.

"Una vegada més, el mateix escrit de la Fiscalia ens ajuda. El vaig haver de llegir unes 30 vegades per entendre'l, perquè és rocambolesc. Diu que Teixeira em dona diners per blanquejar uns diners que ja eren blancs. És surrealista."  


Besolí: "L'informe policial és esbiaixat"

Després d'una pausa de mitja hora posterior a la declaració de Rosell ha començat a declarar el seu soci a la societat andorrana UpTrend, Joan Besolí.

 

Joan Besolí, soci andorrà de Sandro Rosell, ha declarat en català amb intèrpret

 

Com Rosell, ha anunciat que respondria només les preguntes de la seva defensa. Durant la seva declaració ha assegurat que l'informe policial en què es basa l'acusació és "esbiaixat" i que això desacredita l'informe de la fiscalia.

"Tot està basat en un informe de la policia andorrana que és esbiaixat. L'informe de la policia andorrana el segueix el ministeri fiscal i els dos informes tenen contradiccions entre ells: on un diu que hi ha una sortida, l'altra diu que hi ha una entrada."


Besolí ha defensat Sandro Rosell, de qui ha dit que "és un dels meus millors amics".

"En tot el temps que fa que el conec, gairebé 30 anys, mai l'he vist fer cap il·legalitat. Mai no em posaria en risc ni a mi ni a la meva família i és una persona admirable pel seu prestigi professional internacional i per la seva vàlua personal."


Besolí, de nacionalitat andorrana, ha declarat durant gairebé tres quarts d'hora i ho fet en català, amb intèrpret consecutiu.


Pineda: "Ho tenim tot embargat"

Després de Besolí ha declarat Marta Pineda, esposa de Rosell, que també ha respost només el seu advocat.

Pineda, que ha declarat durant menys d'un quart d'hora, ha començat explicant que coneix la resta dels acusats només perquè són amics del seu marit, però que ella no hi ha tingut cap relació professional.

 

Marta Pineda, esposa de Sandro Rosell, durant la seva declaració

 

Pineda ha acabat la seva declaració, emocionada, explicant com ha viscut durant el temps que el seu marit ha estat a la presó i ho tenen "tot embargat".

"Aquest any i mig llarg he viscut gràcies a l'ajuda dels meus pares, sobretot dels meus sogres i dels amics, molts amics que m'han estat ajudant."


La decisió sobre la llibertat provisional, aquest dimecres

La sessió ha quedat ajornada fins dimecres a les 10 del matí, després de la breu declaració de Josep Colomer, exdirector del futbol base del Barça, soci de Rosell a l'acadèmia de promeses del futbol Aspire Futbol Dreams.

 

El tribunal decideix dimarts a la tarda sobre la llibertat provisional de Rosell i Besolí

 

Abans d'acabar, la jutge ha explicat a les defenses, a preguntes de Pau Molins, que "seguidament el tribunal deliberarà i resoldrem" sobre la petició de llibertat provisional i que "se'ls notificarà la resolució demà al matí" després que "posarem la interlocutòria aquesta tarda".


L'Audiència rebutja les al·legacions

L'Audiència Nacional ha rebutjat les al·legacions presentades per la defensa que qüestionaven la competència del tribunal per jutjar els casos que s'investiguen.

 

Sandro Rosell, Joan Besolí, Marta Pineda i la resta dels acusats, aquest dilluns, a l'Audiència Nacional (EFE)

 

La sala ha entès "que no existeix cap vulneració" amb la presó preventiva de Rosell i Besolí. I ha anunciat que després deliberarà sobre la petició de llibertat provisional fet per les defenses.

L'advocat de Rosell, Pau Molins, havia qüestionat que l'Audiència Nacional fos competent per jutjar l'expresident blaugrana, amb l'argument que dos delictes haurien passat fora d'Espanya i el tercer a la circumscripció de Barcelona i l'hauria de jutjar l'Audiència de Barcelona.


Fins a 11 anys de presó

A més de Rosell, es jutja el seu soci, Joan Besolí, la seva dona, Marta Pineda, i tres persones més.

 

 

Per a Rosell, la Fiscalia demana 11 anys de presó i 59 milions d'euros de multa. Per a Besolí, la Fiscalia demana 10 anys de presó i 55 milions d'euros de multa. Les penes per als altres quatre acusats van dels 6 als 8 anys de presó, amb multes d'entre 40 i 50 milions d'euros.

 

 

Els fets investigats per la justícia es remunten a l'any 2006, quan Rosell va fer d'intermediari per vendre els drets televisius de 24 partits de la selecció brasilera de futbol a una societat saudita amb seu a les illes Caiman.

El fiscal considera que Rosell i el president de la Confederació Brasilera de Futbol, Ricardo Teixeira, es van embutxacar 15 milions d'euros per aquesta operació, en comissions il·legals, a través de societats pantalla i comptes andorrans, i amb l'aparent compravenda d'una societat de Rosell i la seva dona.

 

Sandro Rosell durant la seva declaració a l'Audiència Nacional, aquest dimarts

 

La defensa argumenta que la Confederació Brasilera, que seria la perjudicada per aquestes operacions, no ha presentat mai cap denúncia. A més, assegura que els fets de què se'ls acusa no són delicte i que qualsevol comissió va ser legal i reconeguda per totes les parts.

Sandro Rosell va entrar a la presó el 25 de maig de 2017, dos dies després de ser detingut. És la persona que ha complert la presó preventiva més llarga d'Espanya per un delicte econòmic privat.

ARXIVAT A:
Sandro Rosell
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut