Moscou

Segon dia de bombardejos russos a Síria en una guerra que no serà "qüestió de dies"

L'aviació de Moscou ha tornat a bombardejar territori sirià, però l'oposició denuncia que, en realitat, l'aviació russa ataca zones on no hi ha combatents d'Estat Islàmic

Actualitzat

L'aviació russa ha tornat a bombardejar territori sirià, l'endemà de començar els atacs aeris contra posicions d'Estat Islàmic (EI). En només 24 hores s'han produït més de 30 atacs russos a Síria i, de moment, la intervenció militar russa està canviant el curs del conflicte sirià. El règim sirià diu que ja s'estan notant els efectes de l'ajuda militar, tot i que no preveuen una victòria a curt termini.

L'ambaixador sirià a Moscou, Riad Haddad, ha afirmat que la guerra serà llarga: "No esperem que la guerra acabi en qüestió de dies. La guerra serà dura. Estat Islàmic és una organització terrorista internacional amb membres procedents de 80 països", ha dit. Haddad també ha ressaltat que ni Damasc ni Moscou han llançat "atacs contra els civils i les zones poblades", sinó que els han dirigit "contra els grups terroristes que es troben als afores de les ciutats i lluny dels barris residencials".

L'oposició denuncia que els atacs no són contra EI

L'oposició moderada siriana denuncia que, en realitat, l'aviació russa ataca zones on no hi ha combatents d'Estat Islàmic ni de les faccions afins a Al-Qaida. La Coalició Nacional Siriana, principal aliança política opositora, ha xifrat en un mínim de 36 els civils morts pels atacs aeris russos.

Un dels comandants de l'opositor Exèrcit Lliure Sirià, el general Ahmad Rahal, ha acusat l'aviació russa de bombardejar posicions de la seva organització a les províncies de Hama i Idleb durant els darrers dos dies. A més, ha destacat que en cap de les àrees atacades per les forces aèries russes hi ha presència d'Estat Islàmic.

El senador nord-americà John McCain també ha denunciat que alguns dels primers atacs s'han dirigit contra grups opositors al règim de Damasc. "Ho puc confirmar absolutament", ha manifestat l'excandidat republicà a la presidència, que ha explicat que manté "comunicació amb persones que són allà".

A punt una trobada Washington-Moscou

Per rebutjar aquestes crítiques, el Kremlin diu que cal deixar d'escoltar el Pentàgon i fer cas del Ministeri de Defensa rus. El president rus, Vladímir Putin, ha qualificat d'"atac informatiu" les informacions en mitjans occidentals sobre atacs a zones civils. Moscou insisteix que l'ofensiva va dirigida contra Estat Islàmic i altres grups terroristes, escollits en coordinació amb el Ministeri de Defensa sirià. Que es parli d'altres grups extremistes podria donar arguments als que creuen que Rússia té com a objectiu debilitar els opositors al règim de Bashar al-Assad.

A més a més, les denúncies de l'oposició moderada han fet que els Estats Units recelin de Moscou i sospitin que Rússia no està atacant posicions d'Estat Islàmic. Tot plegat, ha obligat a activar la diplomàcia. Comandaments dels EUA i Rússia han acordat mantenir contactes militars per coordinar els atacs a Síria i evitar incidents, i la primera trobada entre militars russos i nord-americans ja està programada.

El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha manifestat en una roda de premsa a les Nacions Unides que el govern rus vol cooperar en la coalició però dins de la legalitat o almenys amb la petició del país en qüestió. Lavrov ha confirmat que "molt, molt aviat" hi haurà un primer contacte militar entre Rússia i els EUA sobre la lluita contra EI a Síria.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut