Pablo Iglesias amb el rei d'Espanya (EFE)
Pablo Iglesias amb el rei d'Espanya (EFE)

Sectors del govern espanyol retreuen al rei la seva "falta de neutralitat"

El vicepresident Pablo Iglesias i el ministre Alberto Garzón critiquen a Twitter la trucada que ha fet Felip VI al president del Consell General del Poder Judicial

RedaccióActualitzat

L'absència del rei Felip VI a l'entrega de despatxos judicials a Barcelona es pot acabar convertint en una crisi d'estat. La filtració d'una trucada del monarca al president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, en què li deia que hauria volgut ser a l'acte, ha aixecat les crítiques dels sectors de Podem al govern espanyol.

El vicepresident segon i líder de Podem, Pablo Iglesias, ha reclamat "neutralitat del cap d'estat" en un tuit repiulat per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau:

 

Més contundent ha estat el ministre de Consum i líder d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, que ha escrit a les xarxes que és "insostenible" la "posició d'una monarquia hereditària que maniobra contra el govern elegit democràticament" mentre "l'aplaudeix l'extrema dreta".

 

L'alcaldesa de Barcelona fins i tot ha recomanat al rei que abdiqui i es presenti a les eleccions:

 

També ha fet un tuit el diputat d'En Comú Podem i secretari de la Mesa del Congrés, Gerardo Pisarello, que ha dit que "la trucada no autoritzada políticament" del rei és un acte de "desobediència constitucional" que no es pot acceptar.

 

Des de Podem, el diputat Pablo Echenique ha dibuixat la lectura que en fa l'esquerra espanyola, de la trucada del rei:

 

"S'han passat"

El ministre de Justícia, el socialista Juan Carlos Campo, no ha criticat la trucada del rei, però sí que ha deixat clar el seu malestar amb el paper dels jutges en l'acte. Després que l'acte acabés amb crits de "Visca el rei" per part dels assistents, un micròfon obert ha captat la reacció del ministre: "S'han passat tres muntanyes".

Campo no ha negat les declaracions, tot i que assegura que no reconeix la seva veu.

Una absència que s'ha fet grossa

Dimarts s'anunciava que el rei no assistiria a l'entrega de despatxos judicials a Barcelona, com sempre havia fet Felip VI des que va succeir el seu pare en el tron. La Casa del Rei va voler treure ferro a la notícia, però l'absència ha acabat esclatant en una polèmica política. L'oposició interpreta que és el govern espanyol qui ha vetat la presència del rei. Una interpretació que s'ha vist reforçada per la filtració de la trucada del rei per part de Lesmes, de la qual es desprèn que Felip VI volia ser a Barcelona.

La Casa del Rei ha hagut de sortir al pas de la crítiques i ha explicat que la trucada ha estat "de cortesia" per felicitar els nous jutges. Asseguren que no hi ha hagut "consideracions institucionals respecte de l'acte".


Demanen que desautorizi Iglesias

El PP i Ciutadans han demant ja que el president espanyol desautoritzi públicament el seu vicepresident:

 

La pressió al govern no només arriba de l'oposició de Ciutadans, PP i Vox. Associacions i jutges i fiscals a títol individual han protestat a les xarxes socials per l'absència del rei Felip VI en l'entrega de despatxos als nous jutges a Barcelona. Ho han fet publicant retrats del monarca espanyol als seus usuaris de Twitter.

 

ARXIVAT A:
MonarquiaCasa Reial espanyola Felip VI
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut