Vitòria

Sectors afins a Rajoy al País Basc defensen la necessitat de dialogar amb els nacionalistes

Un dels detonants de la crisi del PP va ser la retirada de la presidenta del partit al País Basc, María San Gil. Si bé el sector oposat a Rajoy l'ha convertit en una icona i una referència, no tot el PP basc li dóna suport. Un dels homes forts del partit, Alfonso Alonso, exalcalde de Vitòria i avui portaveu adjunt al Congrés, assegura que cal recuperar el diàleg amb els nacionalistes i que si San Gil se n'ha anat no és per falta de suport intern.

Actualitzat

Alfonso Alonso és president del PP d'Àlaba i fa dos mesos va deixar el càrrec d'alcalde de Vitòria per ser el portaveu adjunt del Partit Popular a Madrid, amb Soraya Sáenz de Santamaría. Alonso sempre ha marcat un perfil propi dins els populars bascos i va ser un dels primers alcaldes que va accedir a casar parelles homosexuals.

Amb la retirada de María San Gil com a presidenta del PP a Euskadi han posat sobre la taula el seu nom, tot i que ell desmenteix aquestes veus que el situen per substituir María San Gil: "Jo sé que estic a la llista però no crec que sigui el candidat amb més possibilitats, i jo no lluitaré per això". De fet, insinua que el millor pot ser Antonio Basagoiti, president dels populars PP biscaïns.

Pel que fa a la marxa de San Gil, Alonso no dubta de les seves raons però matisa que "és cert que nosaltres no ho hem entès gaire bé perquè no ens semblava que hi hagués una justificació des del punt de vista del missatge polític, les idees i els principis", i afegeix que tenia el seu suport per seguir sent la presidenta del PP basc i la candidata a lehendakari.

Alonso també diu que no hi ha una alternativa a Mariano Rajoy, i diu que: "Rajoy compta amb el suport de la immensa majoria del partit, aquesta és la realitat". També diu que no es pot governar Euskadi d'esquena als nacionalistes.

I des del sector oposat a Rajoy, l'expresident dels populars bascos, Carlos Iturgáiz, també ha deixat anar el nom d'un altre candidat a substituir María San Gil, l'actual secretari general del PP a Euskadi, Carmelo Barrio, un home de la confiança de San Gil.



Anar al contingut