Seborga, el municipi de 320 habitants que vol ser principat i independitzar-se d'Itàlia

Cap estat els ha reconegut encara, però hi ha dos pretendents a ocupar el tron del principat

Esther MiróActualitzat

Al nord d'Itàlia, a la regió de la Ligúria i al costat de la frontera francesa, molt a prop de Sanremo, hi ha un poble de 300 habitants que reivindica independitzar-se de la república italiana i constituir-se en un principat independent a l'estil de Mònaco. Es diu Seborga.

Els veïns d'aquest municipi de menys de 5 quilòmetres quadrats asseguren que mai han estat legalment territori italià.

Seborga, que va ser propietat de monjos benedictins al segle X, va ser un principat independent fins al 20 de gener de 1729, data en què Víctor Amadeu II, rei de Sardenya, el va comprar. Però els de Seborga argumenten que aquesta compra mai es va registrar legalment i que, a més, els tractats d'unificació d'Itàlia es van oblidar de mencionar aquesta petita població. Consideren que van quedar, doncs, fora de la reunificació italiana. Però això no ha preocupat mai el govern de Roma, si més no fins ara.

 

L'any 1963, aquest poble medieval es va autoproclamar principat independent. Però, des de llavors, no ha aconseguit que cap país del món el reconegui oficialment.

Al capdavant de Seborga hi ha la princesa Nina Menegatto, elegida en votació al novembre. L'acte de coronació de Menegatto, que compta amb el suport majoritari dels veïns, va quedar en suspens per la pandèmia del coronavirus, i s'ha previst fer-la aquest mes d'agost.

 

Però en els últims mesos ha aparegut un altre aspirant a la corona de Seborga. Nicolas Mutte es fa dir Serena Altesa Nicolau I. És, diuen, un obscur home de negocis francès, investigat a França per frau i falsificació de moneda, entre altres delictes.

Durant la pandèmia, la Serena Altesa Nicolau I va desaparèixer de Seborga i no hi ha tornat.

 

L'alcalde de la població, Enrico Ilariuzzi, funcionari italià, assegura que la policia estarà a l'aguait per si apareix. No volen que res pertorbi la coronació prevista de Nina Menegatto:

"La policia local ve cada setmana a veure què passa a Seborga i sap tot el que hi passa. Si se sospita cap il·legalitat, la comissaria més pròxima intervindrà."

 

Tant la princesa Nina Menegatto com la majoria dels 320 veïns advoquen per la independència per atraure el turisme i evitar el despoblament. Esperen evitar conflictes i explotar la bellesa del poble per atreure visitants, especialment ara que venen maldades per la crisi provocada per la pandèmia.

 
ARXIVAT A:
Itàlia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut