Sebastian Kurz
Sebastian Kurz
Viena

Sebastian Kurz torna a guanyar a Àustria i podria repetir govern amb l'extrema dreta

El Partit Popular austríac podria reeditar la coalició de govern amb els ultranacionalistes del FPO, malgrat haver perdut vots

RedaccióActualitzat

El Partit Popular austríac de l'excanceller Sebastian Kurz ha guanyat les les eleccions anticipades d'aquest diumenge. Segons les primeres estimacions, hauria obtingut el 37,2% dels vots, cinc punts i mig més que a les eleccions de fa dos anys.

Amb aquests resultats, Kurz ho té tot de cara per repetir mandat. De 33 anys, el jove polític és el més estimat en totes les enquestes al país.

La nova majoria li permet buscar aliances per formar una coalició de govern. Podria repetir amb el partit xenòfob FPO, els seus antics aliats, però tampoc es descarta que busqui aliances alternatives com podrien ser els Verds.

L'ultranacionalista FPO de Norbert Hofer ha rebut un càstig sever per part de l'electorat després de l'escàndol de corrupció conegut com a Eivissa Gate, que els va acabar fent fora del govern. S'han enfonsat 10 punts.

L'altre gran derrotat són els socialdemòcrates, que no ha sabut treure profit de la crisi de govern. Han perdut 5 punts.

El Partit Neoliberal NEOS també ha entrat a les travesses de possibles coalicions.

 

Els estralls de l'Eivissa Gate

L'avançament electoral ha arribat motivat per l'escàndol de favors que va envoltar el vicecanceller austríac i líder dels ultranacionalistes de l'FPÖ, Heinz-Christian Strache. Va haver de dimitir del govern i del partit per vendre favors a oligarques russos.

Un vídeo gravat amb càmera oculta mostrava Strache prometent contractes públics a oligarques a canvi d'ajudes amb diner negre per a la seva campanya electoral.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaÀustria
Anar al contingut