Martin Schulz i Andrea Nahles, que serà la presidenta de l'SPD (Reuters)
Martin Schulz i Andrea Nahles, que serà la presidenta de l'SPD (Reuters)
Berlín

Schulz renuncia a ser ministre d'Exteriors i fa trontollar la coalició amb Merkel

El líder del Partit Socialdemòcrata opta per no entrar en el futur govern de la gran coalició davant les crítiques dins de la seva formació

RedaccióActualitzat

El líder dels socialdemòcrates alemanys, Martin Schulz, renuncia a ser el pròxim ministre d'Exteriors d'Alemanya i a ocupar qualsevol càrrec en un govern amb els conservadors de Merkel. Aquesta decisió torna a posar contra les cordes l'anomenada gran coalició, el pacte de govern entre l'SPD, la CDU i la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU), que semblava tancat del tot aquesta setmana.

Schulz anunciava aquest migdia en un comunicat la decisió de mantenir-se al marge d'un futur executiu amb Merkel:

"Renuncio a entrar en el govern i espero que d'aquesta manera s'acabi el debat intern a l'SPD. Fem política per a la gent d'aquest país, i això inclou que les meves ambicions personals van darrere dels interessos del partit"

Schulz va anunciar que deixaria la presidència de la formació socialdemòcrata, després de les divisions internes que ha provocat la renovació del pacte amb els democristians. El substituirà l'actual cap del grup parlamentari, Andrea Nahles. La tensió i el malestar s'estenen des de les bases a la mateixa cúpula.

 

 

L'encara ministre d'Exteriors en funcions, Sigmar Gabriel, no es va prendre gens bé l'anunci del líder socialdemòcrata que volia ocupar el càrrec i les joventuts de l'SPD se senten traïdes perquè "no s'havien d'anunciar noms de potencials ministres fins que la militància hagués aprovat la Gran Coalició."

La renúncia arriba dos dies després que els tres partits anunciessin un acord de govern. Des d'aleshores, les veus crítiques s'han alçat entre la militància tant de l'SPD com de la CDU. Els socialdemòcrates obriran una votació per correu a partir del 20 de febrer, en la qual hi poden participar més de 460.000 militants.

El gran acord també ha provocat una crisi interna a la CDU de la cancellera Merkel, on creixen les veus crítiques que consideren que han fet massa concessions al Partit Socialdemòcrata amb l'únic objectiu d'assegurar el quart mandat de Merkel. Tot plegat fa perillar la continuïtat de la gran coalició com a fórmula de govern.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut