La fam podria acabar amb tota una generació de nens al Iemen (Reuters)
La fam podria acabar amb tota una generació de nens al Iemen (Reuters)
Sanà

Save the Children: "La guerra pot acabar amb tota una generació de nens del Iemen"

5,2 milions de nens d'aquest país -la meitat de la població infantil- estan amenaçats per una epidèmia de fam a causa de la guerra

RedaccióActualitzat

Tota una generació de nens del Iemen està en perill. Save the Children alerta que 5,2 milions de nens d'aquest país de 27 milions d'habitants estan amenaçats per una epidèmia de fam a causa de la guerra. L'ONG afirma que gairebé 6 milions més necessiten ajuda humanitària urgent.

Després de tres anys de conflicte bèl·lic, la violència ha arrasat el país més pobre del món àrab.

Helle Thorning-Schmidt, directora executiva de Save the Children, explica que "milions de nens no saben quan arribarà el pròxim sopar". "En un hospital que vaig visitar al nord del Iemen, els nadons estaven massa dèbils per plorar, els seus cossos estaven esgotats per la fam", afirma la responsable d'aquesta ONG, que fa un advertiment esgarrifós:

"Aquesta guerra pot provocar la mort de tota una generació de nens iemenites, que s'enfronten a múltiples amenaces, des de les bombes a la fam, fins a malalties que es poden evitar, com el còlera."

Save the Children diu que l'alça dels preus dels aliments i productes bàsics està agreujant cada dia que passa la situació de la població civil d'aquell país.

 

 

El risc de fam s'ha ampliat en un milió d'infants, en relació amb el que s'havia comptabilitzat fins ara. L'augment de preus té a veure amb l'ofensiva de les forces progovernamentals al port de Hodeida, controlat pels rebels hutis. L'ajuda internacional, els aliments i el carburant entren per aquest port, situat al mar Roig, al sud de la península Aràbiga.

 

Notícia relacionada: L'Unicef calcula que 2.400 nens han mort al Iemen des de l'inici de la guerra

 

La polèmica sobre les bombes venudes a l'Aràbia Saudita

Fa tot just dues setmanes, el Ministeri de Defensa espanyol anunciava que paralitzava un contracte d'exportació d'armes a l'Aràbia Saudita: 400 bombes de precisió que es van vendre per 9,2 milions d'euros l'any 2015, amb el PP al poder. L'executiu de Pedro Sánchez va prendre aquesta decisió davant del risc que aquest tipus d'armament s'utilitzés contra la població civil del Iemen.

Uns dies després, però, el govern espanyol va fer marxa enrere. El ministre Borrell va dir que no havien trobat "cap raó per incomplir el contracte". Quan li van preguntar si aquestes bombes es podien utilitzar contra la població civil del Iemen, el cap de la diplomàcia espanyola va dir que aquest armament és de "precisió" i que, per tant, "no provoca efectes col·laterals". I va afirmar: "Amb aquest tipus d'armes no hi pot haver aquests bombardejos que es produeixen amb armes menys sofisticades llançades una mica a l'atzar."

La rectificació del govern de Sánchez va passar després que uns 6.000 treballadors de les drassanes Navantia, a San Fernando, a Cadis, es mobilitzessin amb accions protesta perquè veien perillar el seu lloc de treball.

ARXIVAT A:
Drets humansAràbia Saudita
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut