Barcelona

Saura nega que Catalunya sigui un niu de grups terroristes islamistes

El conseller d'interior, Joan Saura, ha donat la seva explicació sobre les detencions a Barcelona de catorze presumptes terroristes islamistes. Poc després de la compareixença del ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, Saura ha fet una roda de premsa en què ha reconegut que ha estat informat en tot moment de l'operació. El conseller d'Interior ha explicat que els detinguts estaven passant de les idees als fets. Reconeix que això suposa un salt qualitatiu, però es nega a parlar de Catalunya com un territori propici per a les cèl·lules terroristes. Saura assegura que el país no és un niu de grups islamistes radicals.

Actualitzat

Segons ha explicat Rubalcaba, la Conselleria d'Interior de la Generalitat ha estat informada dels fets en tot moment. De fet, Saura ha sortit poc després de la compareixença del ministre i ha repetit la seva informació. El conseller d'Interior ha confirmat que els presumptes islamistes radicals detinguts a Barcelona estaven "en fase de passar als actes", després d'haver fet un "salt qualitatiu" de les "idees radicals" "als fets".

Saura ha reconegut que el grup estava disposat a atemptar, però ha negat que tinguessin un material prou elaborat per dur a terme una acció imminent. També ha deixat a l'aire la possibilitat que la cèl·lula volgués atemptar a la capital catalana. En la roda de premsa, ha explicat que "no se sap on volien atemptar", i que "no tenien artefactes fets", sinó que "s'estaven proveint".

Catalunya no és un niu d'islamistes

Saura ha desmentit "absolutament" que Catalunya sigui "un niu d'islamistes". Tot i això, ha volgut donar un missatge clar a la població dient que les forces de seguretat estan molt atents "a un risc que existeix", referint-se al terrorisme islamista. La Generalitat, però, assegura que aquí hi tant risc com en qualsevol altre país amenaçat per Al-Qaeda.

El conseller d'Interior també ha explicat que no li consta que els detinguts tinguin relació amb un grup de cinc pakistanesos desarticulat l'any 2004 en l'"operació Queixalada" dels Mossos, que van ser condemnats a penes de fins a nou anys de presó acusats de pertinença a un grup terrorista relacionat amb Al-Qaeda que es deia Sunni Therik. En un primer moment s'havia relacionat els arrestats al Raval amb aquest grup.

Anar al contingut