Barcelona

Saura assegura que l'acord de finançament blinda el tripartit fins que s'esgoti la legislatura

El govern oficialitzarà avui el seu aval a l'acord de finançament en la seva habitual reunió dels dimarts. Poc abans d'aquesta cita, el conseller Joan Saura ha estat a TV3, on ha assegurat que l'acord blinda el govern fins que s'esgoti la legislatura. El tripartit mostra unitat i defensa el pacte davant Convergència i Unió, que rebutja donar-hi suport tot i que assegura que no hi posarà obstacles. Mentrestant, davant les crítiques d'alguns territoris com el País Valencià o la Comunitat de Madrid, Zapatero assegura que el nou model no suposa cap tracte de favor cap a Catalunya. El pacte de finançament de les autonomies i el govern espanyol es formalitzarà aquest dimecres al Consell de Política Fiscal i Financera.

Actualitzat
El conseller d'Interior, Joan Saura, ha dit en declaracions a "Els matins" de TV3 que l'acord sobre el nou model de finançament obre la porta a la negociació dels comptes de l'Estat i ha afegit que "si no hi hagués finançament, Zapatero no podria aprovar es pressupostos de l'Estat". L'ecosocialista també afirma que l'entesa suposa la cohesió del tripartit fins que s'esgoti la legislatura, una qüestió que, segons Saura, CiU posava en dubte.

Saura ha estat a TV3 poc abans de la reunió de govern de cada dimarts. Després d'aquesta cita, el conseller d'Economia, Antoni Castells, explicarà aquest dimarts l'acord de finançament a què han arribat el tripartit i el govern espanyol, que, segons diu, deixarà Catalunya sis punts per sobre de la mitjana estatal un cop feta l'aportació a la solidaritat. Castells no ha donat una xifra oficial, però en declaracions a TV3 ha elevat fins a 4.000 milions d'euros el 2012, el darrer any d'aplicació del model, la xifra de 3.855 milions d'euros que va anunciar ERC. El conseller d'Economia assegura que s'ha aconseguit el màxim que permetia l'Estatut i que l'acord compleix "escrupolosament" el que estableix l'Estatut català.

El govern català fa pinya al voltant de l'acord de finançament després que els tres partits que el componen li han donat suport. L'executiva d'ERC va avalar l'acord diumenge i aquest dilluns al vespre ho va fer el Consell Nacional del partit amb un 85% dels vots a favor. Els republicans van donar el "sí" a la proposta després que es van complir les seves demandes d'arribar a més de 3.800 milions d'euros el darrer any i que Catalunya quedés cinc punts per sobre de la mitjana. El president del partit, Joan Puigcercós, va reptar CiU a millorar l'acord si arriba a governar a Catalunya i va defensar el model i les xifres tot i reconèixer que s'ha cedit en els terminis, ja que la plena aplicació arribarà el 2012 i no el 2011.

L'altre soci de govern, ICV, també va defensar l'acord, que va qualificar d'"històric". Joan Saura considera que l'acord és positiu per les xifres, pel model i també perquè és solidari.

CiU s'hi oposa però no l'obstaculitza

Mentrestant, CiU s'oposa al nou model tot i que el seu líder, Artur Mas, ha dit en declaracions a TV3 que no dificultaran l'aplicació de l'acord i no portaran el pacte al Consell de Garanties Estatutàries. El líder convergent considera que el nou model de finançament no compleix "el 100% de l'Estatut", ja que diu que no es respecta el text ni en les xifres, ni en el model, ni en el termini. Artur Mas afirma que un "sí" els hipotecaria si tornen a governar a Catalunya.

Pel que fa als altres grups a l'oposició a la cambra catalana, el PP considera que és un "parany" i rebutja el model, mentre que Ciutadans l'avala i espera que permeti "tancar la porta al victimisme nacionalista".

Territoris a favor i en contra

A més de les valoracions dels partits catalans, a la resta de l'Estat també s'han succeït les reaccions sobre el nou model. Les comunitats "socialistes" l'han acollit amb entusiasme i han anunciat que hi donaran suport. Per contra, les autonomies "populars" han deixat clar, després d'una primera lectura del projecte, que hi votaran en contra, sense renunciar, però, a les millores que pugui suposar per a les seves comunitats.

Entre els territoris crítics, el País Valencià reclama ara 500 milions d'euros més després de veure les xifres de Catalunya i Andalusia. La presidenta de la Comunitat de Madrid també n'ha demanat més per motius lingüístics. Esperanza Aguirre ha dit que Madrid "també és bilingüe", en el seu cas espanyol-anglès, i que costa molts diners enviar els professors dels 246 col·legis públics a Irlanda, el Canadà, els Estats Units i el Regne Unit.

De la seva banda, José Luis Rodríguez Zapatero ha negat cap tracte de favor a Catalunya i ha justificat l'aportació que farà l'Estat per finançar competències que altres comunitats no tenen. El president del govern espanyol també ha dit que el model "no ha estat qüestionat" i ha lamentat la divisió d'opinions entre la direcció del PP i alguns presidents autonòmics que reclamen més diners.

Demà dimecres, al Consell de Política Fiscal i Financera, les autonomies formalitzaran el pacte amb el govern espanyol. L'escenificació arriba després d'unes negociacions descrites per Castells com dures i llargues i amb gairebé un any de retard respecte al termini del 9 d'agost del 2008, que era el que fixava l'Estatut per aconseguir una entesa.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut