Satisfacció internacional per l'acord "històric" entre els Estats Units i Cuba

L'anunci de la represa de les relacions diplomàtiques entre els Estats Units i Cuba després de més de mig segle ha estat rebut amb satisfacció en bona part de les cancelleries i organismes internacionals

RedaccióActualitzat

L'anunci de la represa de les relacions diplomàtiques entre els Estats Units i Cuba després de més de mig segle ha estat rebut amb satisfacció en bona part de les cancelleries i organismes internacionals. El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, ha qualificat la notícia de "molt positiva" i ha agraït als presidents Barack Obama i Raúl Castro que hagin fet "aquest important pas per normalitzar les seves relacions". A més, el responsable de l'ONU ha afegit que l'organisme donarà suport en allò que pugui per propiciar un major intercanvi "entre dos pobles que han estat separats durant molt temps".

En les seves compareixences, tant Obama com Castro han coincidit a destacar el paper important que ha tingut el papa Francesc per facilitar les converses que han portat a l'acord. El portaveu del Vaticà, Federico Lombardi, ha afirmat que el pontífex "es complau vivament" que els dos països iniciïn el camí de "superar, per l'interès dels respectius ciutadans, les dificultats que han marcat la seva història".

El ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, ha descrit de "notícia esperançadora" la decisió dels Estats Units i Cuba i ha donat la benvinguda a una "nova etapa" que espera posi punt final a "un desacord que dura 50 anys". "El govern espanyol ha apostat per aquesta solució de diàleg que esperem que arribi a bon port". "Esperem que s'asseguri un futur millor per al poble cubà" (...) "Aquest futur només es podrà construir sobre els principis de la democràcia i el respecte als drets humans", ha afegit.

El cap de la diplomàcia espanyola ha remarcat que la seva visita recent a Cuba, a finals de novembre, és una mostra de l'interès d'Espanya per acompanyar l'illa en aquest camí.

La presidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner, parlant en nom del Mercosur, ha qualificat d'"històric" un acord que "semblava que no veuríem però que finalment hem vist". Fernández de Kirchner també ha felicitat Cuba per haver actuat "amb absoluta dignitat" i ha conclòs que, "quan els pobles tenen voluntat i són conduïts per dirigents que no els traeixen, tard o d'hora arriben als seus objectius".

Des d'un dels principals aliats de Cuba, Veneçuela, el seu president, Nicolás Maduro, ha destacat "el gest de valentia" d'Obama, de qui ha dit que ha fet "potser el pas més important de la seva presidència". Maduro, però, ha posat èmfasi en el retorn dels tres agents cubans empresonats als EUA des de 1998: "Estem molt feliços per l'alliberament dels tres herois cubans, que ja són a Cuba, la seva terra, lliures, dignes".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut