Moscou

Sarkozy tanca la seva visita a Moscou amb pactes econòmics però sense cap acord sobre l'Iran

Amb diversos acords per reforçar la cooperació econòmica en matèria energètica i aeroespacial, el president francès, Nicolas Sarkozy, ha tancat la seva visita oficial a Moscou. Sobre la taula hi han quedat diverses qüestions, com la independència de Kosovo o la situació de l'Iran, dos temes sobre els quals Putin i Sarkozy han acostat posicions, però no han arribat a cap acord. Pel que fa la cooperació econòmica, Sarkozy ha demanat transparència al govern de Putin, alhora que ha transmès la disposició dels inversors francesos d'entrar al capital de grans companyies russes. El president francès, que s'ha reunit amb organitzacions russes pro drets humans, també ha demanat respecte a la democràcia i a la llibertat de premsa.

Actualitzat

Sarkozy i Putin s'han compromès a enfortir les seves aliances en matèria econòmica, especialment en la indústria aeroespacial i l'energia. En aquest sentit, el president francès s'ha desmarcat del proteccionisme i ha dit: "Els gegants energètics russos podran invertir a França si hi ha reciprocitat." A més, Sarkozy ha dit que els inversors francesos estan disposats a entrar en el capital de les grans companyies russes, com per exemple Gazprom. Per part nostra no hi haurà proteccionisme, només desitgem reciprocitat".

Sarkozy i Putin han passat per sobre dels temes que els distancien: la independència de Kosovo i el programa nuclear de l'Iran. Sobre aquesta última qüestió, no es posen d'acord, tot i que Sarkozy ha assegurat que hi ha "una clara convergència d'opinions sobre l'anàlisi de l'estat de la investigació nuclear iraniana", sense donar més detalls. El president francès ha dit que el rus accepta que l'Iran podria adquirir armes nuclears, tot i que hi ha "una diferència menor" sobre si Teheran vol fer-ho, ha dit.

Mentre que el Kremlin no creu que els iranians tinguin intenció d'obtenir la bomba atòmica, almenys de moment, França vol aconseguir el suport de Putin per sancionar més durament el règim islamista.

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides ja ha aplicat dos paquets de sancions contra l'Iran pel seu programa nuclear, que segons les potències occidentals encobreix un projecte de fabricació de bombes, tot i que Teheran ho nega. Rússia, per la seva banda, ha utilitzat fins ara el seu veto al Consell per rebaixar les sancions i assegura que nous tocs d'atenció podrien ser contraproduents.

Divergències sobre la independència

Sobre Kosovo, les divergències també són evidents, ja que París aposta per la independència de la província albanesa, mentre que Moscou s'hi nega rotundament.

Malgrat totes les desavinences, els dos líders van mostrar ganes d'acostar posicions, tot i que no van parlar d'un tema que preocupa Sarkozy, el respecte als drets humans a Txetxènia.

El president francès, que ha demanat respecte a la democràcia i a la llibertat de premsa, no ha amagat que és amic de la Casa Blanca, però ha volgut deixar ben clar que París pot ser equidistant entre Washington i Moscou. De fet, França i Rússia coincideixen en una cosa: a recuperar protagonisme.

Anar al contingut