Els processos judicials compliquen el futur polític de Sarkozy (Reuters)
Els processos judicials compliquen el futur polític de Sarkozy (Reuters)
París

Sarkozy, imputat per finançament il·legal de la campanya presidencial del 2012

El polític francès ha declarat durant 12 hores davant del tribunal que investiga el "cas Bygmalion", que pot frustrar la seva intenció de tornar a la presidència

RedaccióActualitzat

L'expresident de França Nicolas Sarkozy ha estat imputat pel finançament il·legal del seu partit durant la campanya presidencial del 2012. El polític conservador ha comparegut aquest dimarts davant d'un jutge d'instrucció, que l'ha interrogat durant 12 hores sobre l'anomenat "cas Bygmalion", en què aquesta empresa hauria emès factures falses per valor de 18'5 milions d'euros per amagar el finançament il·legal dels actes electorals de la seva campanya.

La imputació l'ha decidit el jutge al final del l'interrogatori, i també l'ha declarat "testimoni assistit" -una figura a mig camí entre testimoni i imputat- dels càrrecs de frau, falsificació i abús de confiança. Això a pesar que Sarkozy ha al·legat que ell no s'ocupava dels detalls i que no havia sentit a parlar mai d'aquesta empresa.

Però un dels responsables de la campanya, Jérôme Lavrilleux, ha contradit Sarkozy, afirmant que tant ell com "tota la cadena de comandament" coneixien les irregularitats. El partit de Sarkozy, la Unió per un Moviment Popular (UMP), podria rebre sancions de més de mig milió d'euros de multa pel Consell Constitucional per haver sobrepassat el límit legal de despesa en campanya. Al partit hi ha 13 imputats per aquest cas, entre ells Sarkozy i Lavrilleux.

Aquesta imputació s'afegeix a una altra de juliol de 2014 per "corrupció activa", tràfic d'influències i encobriment de la violació del secret professional. Totes dues causes poden no acabar en judici contra ell, però li dificultaran molt aconseguir guanyar les primàries del seu partit per presentar-se a les eleccions presidencials del 2017. De moment, els sondejos afavoreixen el seu principal rival en el centredreta francès, Alain Juppé.

Anar al contingut