París

Sarkozy: "És possible que Zapatero no sigui gaire intel·ligent"

El president francès, Nicolas Sarkozy, creu que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, no és gaire intel·ligent. Així ho va comentar durant una conversa informal amb un grup de diputats i senadors a l'Elisi. Sarkozy els havia convocat per tractar la crisi financera internacional, però va acabar criticant Zapatero per haver-li "copiat" la idea de retallar la publicitat a la televisió pública. El president francès també va tenir temps de carregar contra Merkel, i d'infravalorar Obama; en canvi, va dedicar elogis a Berlusconi.

Actualitzat
Sarkozy va comunicar satisfet als seus convidats que el govern espanyol acabava d'anunciar una dràstica disminució de la publicitat en les cadenes públiques de televisió. Aleshores, el president francès va al·ludir el president del govern espanyol per preguntar-se, de forma retòrica, d'on hauria tret aquesta idea. Sarkozy treia pit i criticava el dirigent espanyol per considerar que Zapatero li havia copiat aquesta mesura.

I és que quan el diputat socialista Henri Emmanuelli va arrencar: "Es poden dir moltes coses sobre Zapatero", Sarkozy va rematar: "És possible que no sigui gaire intel·ligent". "Jo conec persones que eren molt intel·ligents i que no van ser a la segona volta de les presidencials", ha continuat el president referint-se al socialista Lionel Jospin.

El diari "Libération" ha explicat que després el president francès ha prosseguit amb un dels seus temes preferits. "A més, en la meva cursa política he guanyat amb freqüència gent de la qual es deia que era més intel·ligent i havia estudiat més que jo", ha presumit el llogater de l'Elisi. Els assistents al dinar van pensar en el seu antic rival, el cultivat primer ministre de Jacques Chirac, i en Dominique de Villepin.

Berlusconi, Merkel i Obama

La conclusió de Sarkozy ha estat, per tant, que "l'important en la democràcia és ser reelegit", moment en què ha posat com a exemple el primer ministre italià, Silvio Berlusconi. "Mireu Berlusconi, ha estat reelegit tres vegades", els ha dit.

El cap de l'estat francès també s'ha apuntat el mèrit d'haver portat al seu terreny la cancellera alemanya, Angela Merkel, inicialment reticent a llançar plans d'estímul econòmic per fer front a la crisi, i no s'ha oblidat de criticar el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, qui ha considerat "totalment absent del G-20", segons el relat del rotatiu francès.

Els primers passos en l'escena internacional del nou president nord-americà, Barack Obama, han tingut igualment el seu espai en la conversa de Sarkozy durant l'àpat a l'Elisi. "Obama és un esperit subtil, molt intel·ligent i molt carismàtic, però va ser elegit fa dos mesos i no ha gestionat cap ministeri en sa vida", ha etzibat.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut