París

Sarkozy comunica als sindicats que no cedirà en el seu programa de reformes

A les vuit del vespre ha començat la vaga indefinida del sector ferroviari francès contra la reforma dels règims especials de pensions de diverses empreses públiques anunciada pel president francès, Nicolas Sarkozy. El president francès, poc abans de l'inici de la vaga, ha ofert diàleg però també ha deixat clar que no cedirà en les seves posicions. La vaga, a la qual ja s'han sumat els estudiants que s'oposen a la llei d'autonomia universitària, afectarà també els trens internacionals que enllacen Espanya amb França, Suïssa i Itàlia. Renfe n'ha suprimit 17 des d'avui i fins divendres.

Actualitzat

Aquest cop, la vaga dels transports públics de Franca s'anuncia indefinida. És la resposta dels treballadors a l'intent de reformar un sistema de pensions que beneficia prop d'un milió i mig de persones i que els permet jubilar-se abans que la resta. Ara, el govern vol acabar amb aquests privilegis, una posició que aproven sis de cada deu francesos. Aquesta vaga es preveu llarga perquè, de moment, sindicats i govern francès es mantenen en posicions molt fermes. A més, també caldrà veure fins on arriba el suport d'altres col·lectius, com els universitaris, que ja protesten per altres reformes del president Sarkozy, com la nova llei d'universitats.

França es prepara, doncs, per a un pols entre el president, Nicolas Sarkozy, i els sindicats. Un pols en què la majoria dels francesos donen suport a la posició del govern. Un sondeig de l'empresa Ifop publica que pel 62% dels francesos la vaga no està justificada. En una altra enquesta, que publica avui mateix "Libération", el 59% dels enquestats asseguren que estan "del costat de Nicolas Sarkozy i del govern", enfront d'un 35% que aprova "vaguistes i manifestants".

Anar al contingut