Sarkozy anuncia que es presenta a la reelecció.
Sarkozy en una imatge d'arxiu.
París

Sarkozy augmenta l'IVA i rebaixa salaris menys de tres mesos abans de les presidencials

Expectació a França amb l'entrevista televisada que concedia aquest diumenge el president Nicolas Sarkozy, en horari de màxima audiència, per presentar les noves i difícils reformes econòmiques, entre les quals, l'augment de l'IVA o la fi de la setmana laboral de 35 hores, que marcaran el final del seu mandat. Sarkozy s'arrisca quan queden només tres mesos perquè els francesos se sotmetin a unes eleccions presidencials a les quals també opta el socialista François Hollande, amb una bona valoració popular.

RedaccióActualitzat
Sarkozy se la juga i anuncia una pujada d'impostos en considerar que encara que la crisi econòmica continua sent "extremadament profunda", les mesures adoptades pels països han aconseguit que Europa hagi deixat de ser "a la vora del precipici". "Les mesures preses han permès estabilitzar les coses", ha dit el president francès, "s'han establert les bases per a l'estabilitat financera del món i d'Europa".

Amb aquesta intervenció, Sarkozy busca "retre comptes" davant els ciutadans francesos. Defensa que no hi ha necessitat d'aplicar un nou pla d'estalvi perquè França ja és "en el bon camí", però sí que anuncia reformes compromeses per "rellançar el creixement sense gastar un cèntim", cosa que el país, segons ha indicat, "no es pot permetre".

Entre aquestes mesures, el president francès s'arrisca amb un impopular augment d'1,6 punts del tipus màxim de l'IVA, que el portarà, a partir d'octubre, del 19,6 al 21,2 per cent, i que afectarà tant els productes i serveis francesos com els d'importació. "Els esforços fets per reequilibrar els pressupostos han donat els seus fruits", ha sentenciat Sarkozy durant l'entrevista que precedeix la cimera europea de dilluns.

Sarkozy, el president valent

Pocs mesos abans de les eleccions presidencials franceses, en què encara no ha revelat si es presentarà per a la reelecció, Sarkozy ha anunciat que el dèficit públic francès ha baixat al 5,4% "o potser al 5,3" del producte interior brut (PIB) el 2011, entre tres i quatre dècimes menys que el previst fins al moment. Segons el parer dels mitjans francesos, amb aquesta intervenció Sarkozy busca oferir la imatge d'un president "valent", sense por de decretar reformes polèmiques al final del seu quinquenni i menys de tres mesos abans de les presidencials.
Anar al contingut